Francie zařadí Panamu mezi daňové ráje, stejný krok chce i po OECD

Francouzský ministr financí Michel Sapin

Francouzský ministr financí Michel Sapin Zdroj: ctk

Francie požádá Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), aby následovala její kroky a zařadila Panamu znovu mezi daňové ráje, oznámil francouzský ministr financí Michel Sapin. Francie dala po vypuknutí kauzy Panamské dokumenty (Panama Papers) v úterý na vědomí, že vrátí Panamu na svůj seznam států, které nespolupracují v daňových otázkách. Panama poté uvedla, že by mohla přikročit k protiopatřením vůči Francii i jiným zemím, které se ji rozhodnou následovat.

„Není nutné, abychom byli zcela sami. Je třeba, aby to byl obecný vývoj… Panama potom nebude nikomu nahánět strach,“ uvedl podle agentury AFP francouzský ministr.

Francie vyřadila Panamu ze svého seznamu nespolupracujících daňových jurisdikcí v lednu 2012 po podpisu dvoustranné úmluvy o boji proti daňovým únikům.

Rozhodnutí vrátit Panamu na tento seznam Paříž oznámila poté, co velká světová média o víkendu zveřejnila dokumenty o převodech peněz do daňových rájů, které unikly z panamské společnosti Mossack Fonseca.Právní společnost tvrdí, že se stala obětí hackerského útoku a média charakter její činnosti překroutila.

Šéf štábu panamského prezidenta v úterý řekl, že jeho země zvažuje vůči Francii odvetné kroky ekonomického rázu. Sapin dnes ve vysílání francouzské rozhlasové stanice Europe 1 prohlásil, že nemá strach.

Předseda OECD Ángel Gurría v souvislosti se skandálem již Panamu podrobil kritice. Země je podle něj „poslední velkou překážkou“, která umožňuje utajování prostředků před daňovými úřady. Členskou zemí OECD je i Česká republika.