Firma z Panamy řádí v českých insolvencích, dotkla se i Slavie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Panamští právníci Mossack Fonseca pomáhali založit firmu, jež loni potrápila fotbalový klub Slavia. Ke spolupráci s Panamci se přihlásil bývalý spolumajitel zkrachovalé kampeličky WPB Pavel Petrovič.

Z hlubin insolvenčního rejstříku vyplavala pozoruhodná česká stopa k obří kauze takzvaných Panama Papers a s nimi spojenou právní společnosti Mossack Fonseca. Panamští advokáti pomáhali obejít daňové regule vrcholným politikům stejně jako celebritám z celého světa. Otisky však zanechali rovněž v loňském insolvenčním řízení s fotbalovou Slavií.

Mossack Fonseca podle dokumentů v insolvenčním rejstříku fungovala jako registrační agent pro společnost Online Services z tichomořského ostrova Samoa. Tamní pobočka Mossack Fonseca i Online Services sídlí na stejné adrese.

Zájem o pozemky

Právě Online Services minulý rok vystupovala jako významný věřitel Slavie. Pohledávku získala od bývalého ředitele klubu Zbyňka Kusého. Po vstupu čínské společnosti CEFC do Slavie firma svůj nárok stáhla.

Nestáhla se však z dalších aktivit kolem tuzemských insolvencí. V roli věřitele zkrachovalé realitní společnosti Deveplan se snaží zmocnit lukrativních developerských pozemků u Brna. Parcely od Deveplanu koupila velká americká společnost Prologis. Online Services a další věřitelé s neznámými vlastníky ale tvrdí, že obchod byl kvůli právní vadě neplatný, a chtějí je vrátit do majetkové podstaty Deveplanu.

Ano, spolupracovali jsme

Za Online Services vystupoval v kauze Slavie i v současnosti u Deveplanu Jiří Holas, dvorní advokát Pavla Petroviče, specialisty na zakládání firem v daňových rájích a bývalého spolumajitele zbankrotované kampeličky WPB. „Mossack Fonseca znám a mohu tudíž na otázku, zda jsem s nimi v minulosti nějak spolupracoval, odpovědět ano,“ sdělil deníku E15 Petrovič.
Nekomentoval však případný vztah k Online Services s tím, že po rozkmotření s partnery z WPB čelí řadě vykonstruovaných a falešných dokumentů. Právníci mu proto radí mlčet a nechat pracovat policii a soudy.

Petrovič má podle týdeníku Euro blízko k byznysovému dravci Martinu Bendovi. Ten se pohyboval kolem vytunelovaných fondů Trend a má propojení do dění kolem Deveplanu. Právě Bendovo jméno se rovněž objevilo v Panama Papers, uvedla na serveru iDnes novinářka Pavla Holcová z Českého centra pro investigativní žurnalistiku, které se na zpracování dokumentů podílelo. „Jsem v Africe. Nevím, o co se jedná. Ve společnosti Deveplan nemám žádné zájmy,“ zareagoval Benda.

V České republice měla Mossack Fonseca v minulosti dokonce kancelář a dnes již nefungující internetové stránky Mossfon.cz. Pobočka však v roce 2006 vstoupila do likvidace. Na českém seznamu se vyskytuje 283 jmen, ale zčásti jsou to cizinci.

Šetření kolem neexistující banky
Ministerstvo financí se obrátí na Českou národní banku kvůli činnosti dnes už neexistující eBanky, která podle panamských dokumentů otevírala účty i firmám, jež nedoložily dokumenty týkající se vlastníka. Uvedl to ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zároveň sdělil, že nemá informace o tom, že by v zakládání offshorových firem byli zainteresováni čeští politici.