Francouzská cementárna Lafarge se přiznala k podpoře Islámského státu, zaplatí obří pokutu

Francouzský výrobce cementu Lafarge byl uznán vinným z podpory teroristů v Sýrii. Zaplatí pokutu.

Francouzský výrobce cementu Lafarge byl uznán vinným z podpory teroristů v Sýrii. Zaplatí pokutu. Zdroj: Profimedia.cz

Občanská válka v Sýrii vypukla v březnu 2011 a stále trvá.
2
Fotogalerie

Výrobce cementu Lafarge, který působí také v Česku, byl odsouzen ve Spojených státech k zaplacení obří pokuty 778 milionů dolarů, zhruba 19,4 miliardy korun. Firma podle soudu finančně podporovala Islámský stát a další teroristické organizace v Sýrii. Vinu přiznala a pokutu zaplatí.

Na akciové burze v Curychu bylo ještě před vydáním této zprávy pozastaveno obchodování s akciemi švýcarského majitele společnosti Lafarge, skupiny Holcim. Je to vůbec první případ v historii, kdy se soukromá firma v USA přiznala ke spolupráci s teroristickou organizací. Zástupci Lafarge uvedli v prohlášení, že podnik toho hluboce lituje a přijímá odpovědnost za konkrétní manažery, kterých se to týká. 

„Teroristické zločiny, ke kterým se Lafarge a její dceřiná společnost přiznaly, jsou živou připomínkou toho, jak se korporátní zločin může prolínat s národní bezpečností,“ uvedla zástupkyně newyorského generálního prokurátora Lisa Monacová. „Dělat byznys s teroristy je nepřípustné,“ dodala. Švýcarská společnost Holcim, jež koupila Lafarge v roce 2015, před soudem v New Yorku zdůraznila, že nemá s obviněními nic společného.  

Jak funguje mezinárodní obchod se zbraněmi:

Video placeholde
Obchod se zbraněmi • Videohub

Lafarge si v roce 2010 otevřela v syrském městě Jalabiya, nedaleko hranice s Tureckem, cementárnu, do jejíž výstavby investovala 680 milionů dolarů. Provoz pokračoval i poté, co v Sýrii vypukla občanská válka. V letech 2013 a 2014 měla syrská pobočka Lafarge vyplatit miliony dolarů na výpalném Islámskému státu a dalším teroristickým skupinám, aby svou činnost mohla nadále provozovat. Od islamistů měla zároveň nakupovat suroviny.

Islámský stát se nakonec v září 2014 továrny zmocnil a zaměstnanci z ní odešli. Lafarge nicméně ještě před evakuací uzavřela s teroristy obchody za více než sedmdesát milionů dolarů. Francouzský výrobce cementu je také ve své mateřské zemi od roku 2017 vyšetřován kvůli svým aktivitám v Sýrii. Úřady firmu podezírají ze spoluúčasti na zločinech proti lidskosti, což Lafarge popírá.      

Společnost je největším světovým producentem cementu. Byla založena v roce 1833. V současné době zaměstnává přes šedesát tisíc lidí a její roční obrat se pohybuje kolem třinácti miliard eur, zhruba 320 miliard korun. Působí i na českém trhu. 

Tuzemská pobočka Lafarge se podle její marketingové ředitelky Jarmily Vinduškové k případu nesmí vyjadřovat. Deník E15 pouze odkázala na oficiální prohlášení společnosti Holcim, zveřejněné na jejím webu, v němž firma vyjadřuje podporu dohodě, uzavřené mezi americkým ministerstvem spravedlnosti a společností Lafarge a znovu připomíná, že bývalí manažeři francouzské cementárny své aktivity před Holcimem zatajili. 

„Když se Holcim v roce 2016 dozvěděl o obviněních ze zpráv z médií, proaktivně a dobrovolně provedl rozsáhlé vyšetřování, vedené významnou americkou advokátní kanceláří a pod dohledem představenstva. Ta v roce 2017 zveřejnila hlavní závěry vyšetřování a distancovala se od bývalých vedoucích pracovníků společností Lafarge a LCS, kteří byli do těchto událostí zapojeni,“ píše se v prohlášení.