Francouzská policie má útočníka z Paříže. Zadržela ho po přestřelce na dálnici

Útok na skupinu vojáků v Paříži

Útok na skupinu vojáků v Paříži Zdroj: Reuters

Útok na skupinu vojáků v Paříži
Útok na skupinu vojáků v Paříži
Útok na skupinu vojáků v Paříži
Útok na skupinu vojáků v Paříži
Útok na skupinu vojáků v Paříži
9
Fotogalerie

Francouzská policie zatkla severně od Paříže muže podezřelého z útoku na vojáky. Premiér Édouard Philippe potvrdil, že zadržený muž je pachatelem útoku, při kterém bylo ve středu ráno zraněno šest francouzských vojáků. 

"Jel v hledaném automobilu a snažil se uprchnout," citoval policejní zdroje web deníku Le Parisien. Policisté po muži stříleli a několikrát jej zasáhli, nyní je v nemocnici, uvedl web.

Sedmatřicetiletý muž byl při zásahu na dálnici A16 údajně zasažen pěti kulkami, postřelen byl také jeden policista. Toho však zranili jeho kolegové, zatčený nebyl ozbrojen, napsal dále web francouzského listu.

Motiv útoku v Levallois-Perret zatím není jasný, francouzské úřady jej však vyšetřují jako teroristický čin.

Útočník před osmou ráno u kasáren severozápadně od centra Paříže najel vozidlem do oddílu vojáků protiteroristické operace Sentinelle a ujel z místa činu. Zraněno bylo šest vojáků.

Francouzský ministr vnitra Gérard Collomb dříve uvedl, že šlo již o šestý útok na jednotky operace Sentinelle, kterou Francie spustila po útocích na redakci Charlie Hebdo v lednu 2015. Účastní se jí 7000 vojáků, z nichž polovina operuje v Paříži.

Vlna teroristických útoků si ve Francii od začátku roku 2015 vyžádala 239 mrtvých a v zemi platí od listopadu 2015 výjimečný stav. Podle Gérarda Collomba je středeční útok důkazem toho, že Francie potřebuje tvrdší protiteroristickou legislativu. Všech šest vojáků, kteří utrpěli zranění je ve stabilizovaném stavu.

Podívejte se, jak to vypadalo na místě útoku v Paříži:

Video placeholde
Útok na skupinu vojáků v Paříži • Reuters