Francouzský ministr obrany jednal v Moskvě o boji proti IS

ruský ministr obrany Sergej Šojgu

ruský ministr obrany Sergej Šojgu Zdroj: CC BY-SA 3.0: Vitaly V. Kuzmin; WikimediaCommons

O zlepšení koordinace v boji proti radikální organizaci Islámský stát (IS) jednali v Moskvě ruský a francouzský ministr obrany Sergej Šojgu a Jean-Yves Le Drian. "Dohodli jsme se na posílení výměny vojenských informací," uvedl Le Drian. Host z Paříže také hodlal přesvědčit svého hostitele, aby ruské letectvo operující v Sýrii více napadalo IS, popřel však, že by Francie chtěla hrát roli prostředníka mezi USA a Ruskem při vytváření široké koalice proti IS.

„Vůbec jsme nejednali o nějakém zprostředkování. Máme v Sýrii společného nepřítele, Islámský stát, a jednali jsme o tom, jak koordinovat naše akce v boji proti společnému nepříteli,“ vysvětlil francouzský ministr. „Prostě jsme propracovávali speciální mechanismus součinnosti s Ruskem. Především jsme posuzovali situaci v Sýrii, protože Rusko nepodniká žádné operace v Iráku,“ dodal. Francie je součástí koalice vedené Spojenými státy.

Šojgu ještě před jednáním uvedl, že obě země by si měly upřesnit „jisté aspekty spolupráce na zemi a ve vzduchu“, a dodal, že již došlo ke kontaktům mezi námořními silami obou zemí ve Středomoří; u syrského pobřeží operují ruská plavidla i francouzská letadlová loď Charles de Gaulle s jaderným pohonem.

Francouzský ministr se nesetkal se svým protějškem na dvoustranné schůzce už dva roky, poznamenala agentura AFP a dodala, že Západ vytýká ruským bombardérům v Sýrii, že útočí více na ozbrojenou opozici bojující proti režimu Bašára Asada, než na IS. Spolupráce dohodnutá během cesty francouzského prezidenta Françoise Hollandea do Moskvy na konci listopadu tak zůstává především symbolická.

Le Drian nicméně před odletem z Paříže zmínil možnost výměny zpravodajských poznatků o rusky a francouzsky hovořících bojovnících IS, v jehož řadách podle odhadu ruských tajných služeb válčí skoro tři tisícovky ruských občanů, převážně Kavkazanů.