Francouzský parlament schválil plán pomoci Řecku

francouzský premiér Manuel Valls (vpravo), vlevo Arnaud Montebourg

francouzský premiér Manuel Valls (vpravo), vlevo Arnaud Montebourg Zdroj: ctk/AP

Francouzští poslanci podpořili plán finanční pomoci Řecku. Premiér Manuel Valls jej předtím před členy Národního shromáždění představil jako jedinou možnost, jak zachránit řeckou ekonomiku. Pro pondělní dohodu Atén se zeměmi eurozóny hlasovalo 412 poslanců, proti bylo 69.

Dohoda nicméně „není bianco šekem“, řekl Valls poslancům. Požaduje prý po Řecku mnoho, ale „nikoli, aby trestala“, ale aby pomohla při nezbytném ekonomickém oživení zadlužené země.

O dohodě, kterou ohledně Řecka ujednala eurozóna, by měl koncem týdne hlasovat rakouský i německý parlament. Dnes o ní bude jednat řecký parlament, výsledek klíčového hlasování bude nejspíš znám v noci ze dneška na čtvrtek.

Také španělský parlament

Dohodu mezi eurozónou a Aténami o záchranném programu pro předlužené Řecko posoudí také španělský parlament, ačkoli jeho souhlas nebyl nutný. Španělský premiér Mariano Rajoy ale prohlásil, že parlamentu dohodu předloží k debatě a k možnému schválení, neboť španělský podíl na pomoci bude značný. Případné hlasování se ovšem podle ministra hospodářství neuskuteční dříve než v polovině srpna.

Řecko se v pondělí s věřiteli dohodlo na podmínkách nové dohody v rámci Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Země ale musí před samotným dojednáním pomoci schválit klíčové reformy.