Füle se řadí k těm lepším eurokomisařům, tvrdí průzkum

Štefan Füle

Štefan Füle Zdroj: E15 Anna Vackova

Český eurokomisař Štefan Füle dostal v průzkumu hodnotícím dosavadní práci a výkony členů Evropské komise na desetibodové stupnici „pětku“. Díky tomu se podle on-line průzkumu, který provedly zpravodajský server EurActiv a agentura Burson-Marsteller Brussels, řadí k těm lépe hodnoceným.

Průzkum se uskutečnil pomocí internetu a zúčastnilo se ho 811 respondentů. Těmi byli europoslanci, úředníci i zástupci různých sdružení, organizací, neziskových organizací či médií.

Stejnou celkovou známku jako český komisař, pod něhož spadá rozšíření unie, východní partnerství a politika sousedství, má deset dalších Füleho kolegů (včetně Malťana Johna Dalliho, který mezitím rezignoval).

Jen dvě komisařky na tom byly lépe: Nizozemka Neelie Kroesová odpovědná za digitalizaci a nové technologie (6 z 10) a Bulharka Kristalina Georgievová, která má v kompetenci mezinárodní spolupráci a humanitární pomoc (5,5 z 10).

Naopak vůbec nejhůře dopadla šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová (2 z 10). Hned za ní pak figuruje šéf celého eurokomisařského sboru José Barroso (2,5 z 10).

Štefan Füle: Pozor, eurofondy jsou průšvih

Na českém komisaři tázaní pozitivně hodnotili to, jak pracuje v oblasti politicky sousedství. Kritiku si naopak vysloužil za „nedostatečný posun“ v rozšíření EU o Chorvatsko a Turecko.

Autoři uvedli, že celkově jsou výsledky komisařského sboru poměrně slabé. „Respondenti vyjádřili přesvědčení, že výsledky Barrosovy komise, jak kolektivně, tak jednotlivě, se za poslední rok zhoršily,“ píše se v jejich vyjádření.