Gazprom čeká rekordní vývoz plynu do Evropy

Gazprom

Gazprom Zdroj: ctk

Gazprom, plyn
Gazprom
Plynovod Gazpromu
Plynovod Gazpromu
Plynovod Gazpromu
6
Fotogalerie

Ruský plynárenský gigant Gazprom očekává, že v letošním roce vyveze do zemí mimo země bývalého Sovětského svazu 180 miliard metrů krychlových plynu. Uvedl to dnes generální ředitel Alexej Miller. Loni společnost vyvezla více než 159 miliard metrů krychlových, napsala agentura Reuters.

Vývoz Gazpromu tak zřejmě bude rekordní. Ještě letos v květnu Gazprom očekával, že vývoz do Evropy a Turecka dosáhne 165 miliard metrů krychlových.

Gazprom je klíčovým dodavatelem pro řadu evropských zemí včetně České republiky. Pokrývá asi 30 procent celkové poptávky po zemním plynu v Evropské unii.

Minulý měsíc Gazprom snížil letošní plán těžby zemního plynu na rekordní minimum 409,8 miliardy metrů krychlových. Loni vytěžil 418,5 miliardy metrů krychlových.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Podle svých internetových stránek se na globálních rezervách plynu podílí 18 procenty a na celosvětové těžbě plynu 14 procenty.