Golf zvedá hlavu. Tiger Woods znovu fascinuje diváky

Golfové hřiště

Golfové hřiště Zdroj: CTK

Po recesi, jež golf na rozdíl od ostatních sportů tvrdě postihla, se tento sport definitivně vzpamatoval a znovu vzkvétá. Svědčí o tom rostoucí turnajové odměny, ale i nové turnaje a jejich výnosy.

Nejsledovanější golfovou tour je americká PGA, které se účastní největší hvězdy. V roce 2009 přišla o třetinu hlavních sponzorů turnajů. O pět let později je na tom zcela opačně. Hlavního partnera má každý turnaj. A zisky soustavně rostou. Díky tomu se také změnil zájem o pořádání turnajů.

Zatímco dříve se pořadatelé pouštěli jen do velkých soutěží, teď je zajímají i turnaje menší. Například BMW Championship nepatří k top podnikům, ale v posledních dvou letech byl vyhlášen turnajem sezony. Loni se hrál v Conway Farms Golf Club ve státě Illinois. A výsledek ohromil: přišlo 130 tisíc diváků, což z turnaje udělalo jeden z nejnavštěvovanějších v sezoně.
Vydělal třicet milionů dolarů. Klub Conway Farms proto opět požádal o pořadatelství a příští rok se tam turnaj vrátí.

Bez Tigera to nejde

Nikdo to neví přesně, ale americké turnaje generují částky v řádech miliard dolarů. Poslední PGA Championship, který patří mezi významnější turnaje, vydělal téměř 200 milionů dolarů. Stále ale platí, že pro golf je klíčový Tiger Woods. Kde je on, je i více lidí, sponzorů, a peněz. To platilo v dobách největší Woodsovy slávy a platí to i nyní, když se mu tolik nedaří. Důkazem je i letošní Masters. Turnaj, který bývá považovaný za největší, utrpěl tím, že Woods nestartoval. Podle odborníků se tak vytratila zhruba třetina možného zisku.