Google se zaměří na blockchain. Čína loni vytěžila rekordní objem uhlí

Google zakládá novou divizi, která se bude zaměřovat na blockchain.

Google zakládá novou divizi, která se bude zaměřovat na blockchain. Zdroj: Reuters

Prezident USA Joe Biden je rok ve funkci. Ve svém projevu opět varoval Rusko před invazí na Ukrajinu. Očekává však, že Putin provede vůči sousedovi nějakou vojenskou akci.
Čína za loňský rok vytěžila rekordní množství uhlí. Letos ho vytěží možná ještě více.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Biden očekává ruský útok proti Ukrajině

Prezident Spojených států Joe Biden se domnívá, že Rusko se chystá k vojenské akci na Ukrajině. Jeho ruský protějšek Vladimir Putin však patrně nestojí o plnohodnotnou válku. „Nejsem si jistý, zda ví, co se chystá udělat,“ uvedl Biden na středeční tiskové konferenci, která se konala u příležitosti prvního výročí od Bidenova nástupu do úřadu. Šéf Bílého domu současně zopakoval, že invaze na Ukrajinu by byla pro Rusy katastrofou. Vyvolala by masivní reakci USA a jejich spojenců a Moskva by za ni draze zaplatila. Washington má připravený široký balík sankcí a dalších ekonomických postihů, které by na Kreml v případě invaze uvalil.

Těžba uhlí v Číně dosáhla na rekord

Čína v roce 2021 vytěžila přes čtyři miliardy tun uhlí, nejvíce v historii. Oproti předchozímu roku objem těžby stoupl o 4,7 procenta. Výrazně se zvýšil také dovoz uhlí z jiných zemí. Ten se dostal na nejvyšší úroveň od roku 2013. Podle americké stanice CNN bude asijská velmoc zřejmě letos potřebovat ještě více fosilního paliva na ekonomické oživení po koronakrizi. Čína je dlouhodobě největším světovým producentem i spotřebitelem uhlí. Avšak v poslední době se snaží dramaticky snižovat své emise skleníkových plynů. Prezident země Si Ťin-pching se v září 2020 zavázal, že Čína dosáhne uhlíkové neutrality v roce 2060.     

Z trhů a burz 

Americké akcie zlevnily, ropa je nejdražší za sedm let 

Burzy s cennými papíry ve Spojených státech včera citelně oslabily. Index S&P 500 se snížil o 0,97 procenta. Dow Jones klesl o 0,96 procenta. Nasdaq Composite odepsal 1,15 procenta a dostal se tím do korekce. Přibližně o půl procenta vyrostla cena ropy a surovina je tak nyní nejdražší od října roku 2014. Evropské akcie ve středu zpevnily. Celoevropský benchmark STOXX Europe 600 přidal 0,23 procenta. Německý DAX se zvýšil o 0,24 procenta. Britský FTSE 100 uzavřel v zisku 0,35 procenta. Nizozemský AEX posílil o 0,37 procenta a francouzský CAC 40 si připsal 0,55 procenta.     

Google vytvoří divizi pro vývoj blockchainu

Americký internetový gigant Google zakládá novou divizi, která se bude zaměřovat na blockchain a další podobné technologie na uskladňování dat, informuje agentura Bloomberg. Divizi povede zkušený manažer Shivakumar Venkataraman, jenž ve vedení Googlu působí přes deset let. Na rozdíl od svých rivalů Facebooku a Twitteru Google dosud veřejně neoznámil žádné chystané projekty, jež by souvisely s kryptoměnami. Ačkoli obchodní ředitel společnosti Bill Ready nedávno připustil, že „Google krypto bedlivě sleduje“. 

Tweet dne

„Ve jménu božím, odejděte.“

Britský konzervativní poslanec David Davis, který v počáteční fázi vedl vyjednávání o vystoupení Spojeného království z EU, ostře vyzval premiéra Borise Johnsona k rezignaci. Využil k tomu citát z válečného projevu Lea Ameryho vůči Nevillu Chamberlainovi.

Stane se dnes

  • Šéf americké diplomacie Antony Blinken bude hovořit s ministry zahraničí Německa, Francie a Velké Británie o napjaté situaci na rusko-ukrajinských hranicích. 
  • Pokračují virtuální schůzky, které se konají místo každoročních jednání Světového ekonomického fóra v Davosu. Potrvají do 21. ledna. Fórum v Davosu bylo už podruhé za sebou kvůli pandemii zrušeno. 
  • Eurostat bude informovat o vývoji inflace ve státech Evropské unie za prosinec. Očekává se její růst na rekordních více než pět procent. 
  • Slovensko zveřejní data o prosincovém vývoji nezaměstnanosti
  • Své hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí oznámí největší letecký dopravce na světě American Airlines Group nebo streamovací gigant Netflix.