Hague chce volnější vztahy Británie s EU

britský ministr zahraničí William Hague

britský ministr zahraničí William Hague Zdroj: reuters

Británii by prospělo, kdyby oslabila vztahy s Evropskou unií, je přesvědčen šéf diplomacie Spojeného království William Hague. Ministr zdůraznil, že nemluví pouze o tom, aby se země nadále vyhýbala přijetí eura. Byl by přímo pro návrat některých pravomocí z Bruselu do Londýna.

Hague prohlásil, že přítomnost liberálních demokratů ve vládě mu brání učinit vše, co by ohledně evropské problematiky udělat chtěl. „Je to oblast, kde jsme se dohodli na kompromisu na oplátku za další kompromisy,“ dodal. Jeho úvahy přicházejí v době vzniku nové iniciativy konzervativních poslanců, kteří obvinili premiéra Davida Camerona z toho, že příliš naslouchá proevropským názorům šéfa liberálních demokratů Nicka Clegga.

Několik desítek toryů nyní proto hledá způsob, jakým by se daly sjednat nové podmínky členství Británie v sedmadvacítce. Dnes se očekává první schůzka iniciátorů těchto aktivit. Požadavky konzervativců jsou přitom rozmanité. Někteří si přejí reformu institucí EU, další požadují přímo vystoupení Británie ze svazku. Hague podotkl, že „jistě nebude kariérní sebevraždou“ být na ně napojen.Zhruba sto tisíc Britů navíc podepsalo petici volající po referendu o setrvání země v unii.