Havaj poprvé od studené války otestovala sirény varující před jaderným útokem. Kvůli KLDR

Waikiki

Waikiki Zdroj: profimedia

Hora Waialeale na havajském ostrově Kauai
Hana, Havaj
3
Fotogalerie

Americký stát Havaj v pátek poprvé od konce studené války otestoval systém varování před jaderným útokem. Havajské úřady se rozhodly obnovit pravidelné měsíční testy systému v souvislosti s rostoucí severokorejskou jadernou a raketovou hrozbou. Podle agentury AP ale byly sirény na některých místech špatně slyšitelné, jinde nefungovaly vůbec.

Pchjongjang provedl v září svou šestou a zatím nejsilnější jadernou zkoušku. V poslední době uskutečnil také sérii raketových testů. Ve středu brzy ráno místního času (v úterý večer SEČ) Severní Korea otestovala raketu, o které tvrdí, že je schopna zasáhnout celé Spojené státy.

Sirény upozorňující obyvatelstvo i početné turisty na možný jaderný úder nepřítele byly naposledy na Havaji vyzkoušeny v 80. letech. Teď ale budou znít znovu vždy první pracovní den v měsíci, napsal server BBC News.

Americký stát Havaj je severokorejskému území nejblíže, atraktivním terčem by se pro Pchjongjang mohl stát i kvůli silné přítomnosti americké armády. Na Havajské ostrovy by severokorejská raketa dopadla 20 minut po startu.

Agentura AP uvedla, že například na známé pláži Waikiki sirénu v pátek téměř přehlušily nárazy vln a větru. Představitel úřadu pro zvládání mimořádných situací Vern Miyagi sdělil, že na ostrovech je 385 varovných sirén a jejich slyšitelnost pochopitelně závisí na tom, jak daleko je od nich člověk vzdálen.

Místní úřady občany o testu informovaly během posledního měsíce prostřednictvím televize, rozhlasu i dalších médií. Přesto někteří lidé v pátek netušili, proč siréna houká, jiní zase nevěděli, jak by se v případě skutečné hrozby měli zachovat.

Podle místních úředníků mají obyvatelé v případě reálného poplachu zůstat uvnitř budov a čekat na pokyny. Havaj podle agentury AP již nemá žádné jaderné kryty; když studená válka skončila, přestala se jim věnovat péče.

Havajské úřady běžně testují sirény varující před možnými živelnými pohromami, například přívalovými vlnami tsunami. Zvuk jaderného alarmu má ale jiný zvuk.