Hokejový šampionát vystřelil ceny ubytování v Košicích na úroveň Paříže

Košice

Košice Zdroj: profimedia

Košice
Bratislava
Čeští fanoušci
4
Fotogalerie

Hokejové mistrovství světa vypukne na Slovensku již příští týden. Kromě fanoušků se však na sportovní svátek těší také hoteliéři, ceny ubytování totiž v mnohých místech narostly až trojnásobně. 

Poptávka prudce ovlivnila nabídku především ve východoslovenských Košicích, které nepatří mezi tradiční turistické destinace. Také proto se hoteliéři chopili příležitosti, kterou jim šampionát nabídl. Do města by mělo v průběhu čtrnáctidenního šampionátu dorazit až 200 tisíc lidí. Za ubytování si ale dost připlatí.

Například čtyřhvězdičkový hotel Zlatý dukát, který se nachází v centru města, nabízí dvoulůžkový pokoj v přepočtu za devět tisíc korun. O měsíc později návštěvníky vyjde na méně než tři tisíce korun. Ceny přitom rostou i za městem, v hotelu Bonaparte nacházejícím se sedm kilometrů za Košicemi, byste běžně zaplatili za pokoj asi 1800 korun. V průběhu mistrovství ale ubytování fanoušky přijde na více než pět tisíc, ukazují cenové srovnávače.

Obrovský zájem o ubytovací kapacity hlásí také služba Airbnb, ve které se nacházejí k pronájmu soukromé byty nebo pokoje. V těchto dnech je hledá téměř čtyřikrát více lidí než běžně. Ceny některých pronajímaných bytů pak přesahují částku deseti tisíc korun za noc, soukromé pokoje v bytě s majiteli pak stojí od dvou tisíc korun.

Pro slovenský deník Nový čas potvrdila růst cen i Lenka Vargová Jurková, která je v čele organizace Región Turizmus Košice. Podle ní rostly ceny ve městě průměrně o 350 procent a některá ubytovací zařízení se zaplnila již před půl rokem. Košice původně měly nabídnout fanouškům i levnou variantu ubytování ve formě stanového městečka, nápad ale několik týdnů před mistrovstvím organizátoři zavrhli.

Několikanásobně však rostou ceny i v Bratislavě, která je na návaly turistů obecně připravenější. I v dvouhvězdičkovém hotelu může cena přesáhnout v přepočtu 3500 korun, přičemž jde o trojnásobek obvyklých sazeb. Ve slovenské metropoli se kromě hoteliérů na nával fanoušků chystají i taxikáři a provozovatelé barů či restaurací. V hlavním městě se zaplní také bungalovy u jezera Zlaté piesky, které se pravidelně plní až v letních měsících.