Hollande potvrdil zřícení egyptského letadla, příčina nejasná

francouzský prezident François Hollande

francouzský prezident François Hollande Zdroj: ctk/ap

Francouzský prezident François Hollande dnes potvrdil, že se zmizelé egyptské letadlo zřítilo do moře. Dodal, že ohledně příčin havárie není nic vyloučeno, uvedla agentura AP. Obdobně se vyjádřil i francouzský premiér Manuel Valls. V Paříži se kvůli zmizení letadla s 15 Francouzi na palubě dopoledne mimořádně sejdou ministři. Prezident François Hollande už po zmizení stroje společnosti EgyptAir se 66 lidmi na palubě mluvil se svým egyptským protějškem Abdal Fattáhem Sísím.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault oznámil, že Paříž je připravena vyslat do pátrací akce svoje lodě i letadla. „V tuto chvíli není možné vyloučit jakoukoli teorii ve vztahu k příčině zmizení,“ řekl Valls rozhlasové RTL. Poznamenal také, že Paříž je v úzkém kontaktu s egyptskými civilními i vojenskými složkami. Francie je připravena pomoci s pátráním po letadle, pokud ji o to Egypt požádá.

Francouzská média ve své drtivé většině již dlouho hovoří o zřícení airbusu jako o hotové věci. Zároveň si kladou otázku, zda v případě, že šlo o teroristický útok, neselhala Francie ve svých bezpečnostních opatřeních, protože letoun startoval z pařížského mezinárodního letiště.

Řecký ministr: Egyptský airbus se před zřícením stáčel do vývrtky
Egyptské letadlo se podle řeckého ministra obrany Panose Kammenose při strmém pádu ostře stáčelo do vývrtky, než nakonec zmizelo z radarů a zřítilo se z výšky několika kilometrů. Politik to oznámil médiím s odkazem na záznam satelitních údajů z řízení letového provozu.

Letoun A320 společnosti Egypt Air, který byl na cestě z Paříže do Káhiry, se z radarů ztratil ve 2:45 SELČ, tedy asi dvacet minut před plánovaným přistáním v egyptském hlavním městě. V té době už byl krátce v egyptském vzdušném prostoru. Podle posledních zpráv se letoun zřítil.

Francie slíbila pomoc

„Musí se udělat všechno pro to, aby se letadlo našlo. To je důvod, proč jsme v kontaktu s egyptskými úřady. Jsme připraveni vyslat naše vojenské prostředky, letadla a lodě k pátrání po tomto letadle,“ řekl šéf francouzské diplomacie Ayrault.

Zpravodaj listu Wall Street Journal na svém twitteru napsal, že letadlo egyptské společnosti den před svým posledním letem letělo do Tuniska a také Eritreje.