Hrozba trvá: Francie pátrá po dalších teroristech, střeží židovské školy

Francouzský premiér Manuel Valls

Francouzský premiér Manuel Valls Zdroj: CTK

Strůjci atentátů z minulého týdne v Paříži měli nejspíš nejméně jednoho komplice a policie pokračuje v pátrání. Sdělil to francouzský premiér Manuel Valls. Francie mobilizuje od pondělí na 4700 policistů na ochranu všech židovských škol a od úterý 10 tisíc vojáků také na ochranu dalších citlivých míst v zemi.

„Hrozba stále trvá. Hon (na možné islámské teroristy) pokračuje. Domníváme se totiž, že pravděpodobně mohou být nějací spolupachatelé (atentátníků),“ řekl podle agentury AFP bez dalšího upřesnění šéf francouzské vlády v místním rozhlasu.

V neděli se podle agentury AP objevilo video, na kterém jeden z atentátníků před provedením útoků vysvětluje, jak mají proběhnout. Policie hledá osobu, která po ukončení útoků tento videozáznam poslala poštou.

Od pondělí bude na 4700 policistů a četníků dohlížet na bezpečnost všech 717 židovských škol a synagog ve Francii a do 48 hodin je posílí i vojáci, oznámil ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Ministr obrany Jean-Yves Le Drian po bezpečnostní schůzce v prezidentském paláci sdělil, že od úterního večera bude citlivé objekty a místa v zemi střežit 10 tisíc vojáků.

Ministr Cazeneuve se vyjádřil před rodiči žáků židovské školy na jižním předměstí Paříže, kde jeden z islámských teroristů Amedy Coulibaly minulý čtvrtek zabil policistku a o den později zastřelil čtyři lidi v židovském obchodě na východě francouzské metropole.

Coulibaly při útoku na košer obchod řekl, že jedná v souladu s bratry Chérifem a Saidem Kouachiovými, kteří ve středu vraždili v redakci Charlie Hebdo. Trojici, která v několika dnech zabila v Paříži 17 osob, policie při pátečním zásahu zabila.