Humanitární konvoj OSN zničil v Sýrii nálet, tvrdí expert. Moskva vinu odmítá

Halab (Aleppo)

Halab (Aleppo) Zdroj: reuters

Halab (Aleppo)
Halab (Aleppo)
Halab (Aleppo)
Halab (Aleppo)
Halab (Aleppo)
17
Fotogalerie

Satelitní záběry podle názoru odborníka dokazují, že humanitární konvoj OSN byl v září v Sýrii zničen při náletu. USA z útoku viní Rusko, které vinu odmítlo a také zpochybnilo, že na konvoj zaútočila letadla. V konvoji vyslaném OSN a Červeným půlměsícem bylo asi 30 kamionů; 18 z nich bylo zničeno včetně nákladu. Zahynulo 20 lidí.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun minulý týden oznámil, že OSN nechá incident vyšetřit.

Lars Bromley z agentury OSN UNOSAT dnes v Ženevě sdělil, že z analýz satelitních záběrů vyplývá, že "to byl nálet". "Myslím, že to potvrdilo také mnoho jiných zdrojů," řekl Bromley. Ze snímků je podle něj také zřejmé, že od obnovení bojů před čtrnácti dny je mnoho už v minulosti poškozených míst v mnohem horším stavu, než ukazovaly předchozí snímky. "Hledíte v určitém smyslu na šířící se sutiny," řekl Bromley.

Útok na konvoj v provincii Halab byl poslední ranou příměří, které Rusko s USA dojednaly pro Sýrii 9. září. O deset dní později syrská armáda klid zbraní vypověděla a začalo se znovu bojovat. Rusko-americká roztržka tento týden vyústila v přerušení bilaterálních jednání o obnově příměří.

Nejtěžší boje jsou v Halabu. Podle OSN rychle stoupají ceny potravin i otopu, takže lidé většinou jídlo připravují na ohni ze zapálených plastů.

OSN tvrdí, že ženy zahánějí hlad pitím velkého množství vody, aby mohly dát jídlo dětem. "Šetření ve východním Halabu prokázalo, že 50 procent obyvatel projevilo přání odejít," sdělil úřad OSN pro koordinaci humanitární pomoci.

USA a další západní země viní syrskou armádu a Rusko z bombardování civilistů a také zdravotnických zařízení. Rusko a Damašek tvrdí, že útočí jen na povstalce. Východní Halab je obléhán a kamiony s pomocí se tam nemohou dostat.

Humanitární pracovníci oznámili, že rozdali asi 14 tisíc potravinových balíčků pro děti mladší šesti let. Protože je málo plynu na vaření, rodiny prý mají problém něco připravit. Civilisté prý proto pálí cokoli, co hoří, včetně plastu. Voda se někdy donáší až z dvoukilometrové vzdálenosti. V rodinách podle OSN přibývá konfliktů a ženy často viní muže, že se rozhodli zůstat ve městě a nevyužili možnosti odejít.

Podle dnešních zpráv se bojuje také u syrsko-turecké hranice. Na vesnici, kterou kontrolují radikálové z Islámského státu (IS), útočí turecká letadla a stroje mezinárodní koalice vedené USA.

Podle organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) tam dnes přišlo o život 19 civilistů. Cílem těchto útoků je podle agentury Reuters vytlačit IS od hranice, zejména z města Al-Báb. Vesnice, z níž jsou dnes hlášeny oběti, je od Al-Bábu vzdálená asi 16 kilometrů.