HVB: Rozpad eurozóny by stál až 3,3 bilionu eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Náklady na rozpad eurozóny by se pohybovaly od 1,3 do 3,3 bilionu eur, v přepočtu od 32 do 82 bilionů korun. Odhaduje to šéf německé banky HVB Theodor Weimar. Moc by se ale podle něj nelišily ani náklady na sanaci eurozóny, pokud se vlády členských zemí rozhodnou udržet ji pohromadě.

Na podporu eurozóny se podle Weimara zatím vynaložilo asi 700 miliard eur, kolem 17 bilionů korun. „I když je rozpad nákladný, potácet se takhle dál bude stejně drahé,“ řekl Weimar, jehož citovala agentura Reuters.

„Každý týden je to dražší,“ poznamenal bankéř na výroční konferenci Banks in Transition, která se konala ve Frankfurtu. HVB je německou součástí italské finanční skupiny UniCredit.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble je přesvědčen, že euro bude příští rok „o něco stabilnější“. Potíže, s nimiž se jednotná evropská měna teď potýká, ale podle něj nezmizí ani příští rok.

„Příští rok bude euro o něco stabilnější a bude způsobovat i méně otřesů na finančních trzích. V naprosto klidných vodách ale pořád ještě nebude,“ řekl Schäuble německé rozhlasové stanici Inforadio. Eurozóna podle něj bude za rok existovat ve stejné podobě, v jaké existuje teď.