Index Dow Jones provede historickou rošádu. Facebook zaplatí své dluhy

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Trump vyrazil za obhajobou

Úřadující americký prezident Donald Trump byl v pondělí podle očekávání oficiálně nominován kandidátem Republikánů pro nadcházející listopadové volby. Boj o udržení křesla v Bílém domě zahájil ostrým projevem, ve kterém označil svého soupeře Joea Bidena za „loutku Pekingu“ a znovu zpochybnil férovost korespondenčního hlasování, k němuž chce Amerika přistoupit kvůli koronaviru.    

Dow Jones vymění tituly

Americké akciové indexy dosáhly na nová historická maxima. Zároveň bylo oznámeno, že index Dow Jones Industrial Average změní od 31. srpna 2020 své složení. Upadající tituly Exxon Mobil, Pfizer a Raytheon Technologies budou nově nahrazeny akciemi Amgenu, Salesforce.com a Honeywell International. Jedná se o nejrozsáhlejší rošádu na burze za posledních sedm let.    

Facebook zaplatí Francii 

Společnost, provozující sociální síť Facebook doplatí Francii na daních 106 milionů eur. Jedná se o příjmy, které Facebook vytvořil v západoevropské zemi mezi roky 2009 a 2018 a nepřiznal je tamním daňovým úřadům. Zprávu přinesl francouzský ekonomický měsíčník Capital. Firma se současně zavázala, že letos odvede na daních do státní kasy o 50 procent vyšší částku než loni.

Diamanty za pakatel

De Beers, světová jednička v obchodování s diamanty, sníží ceny. Chce tímto způsobem nastartovat skomírající trh s drahými kameny, jenž byl výrazně paralyzován koronavirovou pandemií. Cena velkých diamantů má tento týden klesnout téměř o 10 procent. Firmy De Beers a Alrosa v letošním druhém čtvrtletí prodaly kameny za 130 milionů amerických dolarů. V roce 2019 utržily za stejné období 2,1 miliardy.