Indie otevřela školu pro transgenderové studenty, první žadatelé byli kdysi muži

V jihoindickém městě Koči otevřeli první školu pro transgenderové osoby. Má umožnit dospělým, kteří přerušili vzdělávání, aby své studium dokončili. 

Lidé, kteří podstoupili změnu pohlaví, se v Indii podle serveru BBC mohou stát terčem odsouzení a nepřátelství. Asi polovina z nich z toho důvodu nedokončí svou školní docházku.

Škola v Koči je v Indii první svého druhu. Uvítá deset studentů ve věku 25 až 50 let. Ti se budou připravovat na potřebné zkoušky, které se běžně vykonávají ve věku 15 až 16 a 17 až 18 let.

"Cílem školy je, aby transgenderové osoby byly následně schopné získat dobré pracovní místo a žít důstojný život," uvedl transgenderový aktivista Vidžajraja Mallika, který je ředitelem školy. "Ze 14 žadatelů jsme zatím přijali šest kandidátů, všechno muži, ze kterých se staly ženy. Z deseti míst je jedno rezervované pro ženu, která si změnila pohlaví na mužské, a jedno pro osobu s postižením," dodal.

Škola se nachází v Kérale, která je prvním z indických států, jenž přijal důležitá opatření proti diskriminaci transgenderových osob. 

V rámci nové politiky mají tito lidé nárok mimo jiné na bezplatnou změnu pohlaví ve vládních nemocnicích. Vzdělávacímu zařízení v Koči se podařilo sehnat sponzory, kteří studentům uhradí jídlo, ubytování i samotné studium. K transgenderové komunitě se hlásí i všichni učitelé nového zařízení.

V Indii žijí podle odhadů asi dva miliony transgenderových osob. V roce 2014 indický nejvyšší soud rozhodl, že tito lidé mají stejná práva jako ostatní, tedy mimo jiné právo vlastnit majetek či uzavřít sňatek.