Inflace v USA nad očekávání vzrostla. Analytici varují před dalším propadem trhů

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky Zdroj: profimedia.cz

Spotřebitelské ceny ve Spojených státech v lednu nečekaně vzrostly o 0,5 procenta, zatímco v prosinci jejich růst činil 0,2 procenta. Oznámilo to ve středu americké ministerstvo práce. Američané více platili například za benzin, ubytování a zdravotní péči. Meziroční míra inflace zůstala na 2,1 procenta. Popsaný cenový vývoj ovšem vyvolává u části analytiků obavy z dalšího propadu akciových trhů.

Bez zahrnutí kolísavých cen potravin a energií se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,3 procenta. To je nejvýraznější nárůst za poslední rok. V prosinci vzrostly o 0,2 procenta. Meziročně tato takzvaná jádrová inflace zůstala na 1,8 procenta.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že index spotřebitelských cen za leden vzroste o 0,3 procenta. U jádrového indexu čekali nárůst o 0,2 procenta.

Nastal tak scénář, před kterým varovali ekonomové. „Pokud se v případě americké inflace dočkáme pozitivního překvapení, můžeme očekávat podobnou reakci trhů jako po lednových statistikách amerického trhu práce,“ napsal na svém Twitteru makroekonomický stratég banky ING Viraj Patel.  

Patel narážel na propad na amerických burzách, které s sebou vzaly i další světové trhy s cennými papíry. „Očekávání přísnější politiky se začíná promítat do uvažování jednotlivých hráčů,“ uvedl již před časem ekonom Goldman Sachs Jan Hatzius. 

Další ekonomové přitom očekávají pokračující růst inflace. „Očekáváme, že se míra inflace bude zvyšovat v průběhu několika měsíců,” uvedl Daniel Silver z JP Morgan, jehož slova citovala agentura Reuters. Totéž si myslí také ekonom z Moody’s Ryan Sweet. „Významné zrychlení inflace je něco, čeho se obývat v roce 2019,” dodal Sweet.