Interfax: Konvoj kamionů se již vrátil z Luhanska zpět do Ruska

Ruský humanitární konvoj míří k odbavení

Ruský humanitární konvoj míří k odbavení Zdroj: ctk/ap

Kolona ruských kamionů, které do Luhanska na východě Ukrajiny dovezly ruskou humanitární pomoc, se vrátila zpět do Ruska. Oznámila to v sobotu agentura Interfax, podle níž jsou východoukrajinští povstalci ochotni postarat se o další distribuci nákladu. O skupinách ruských kamionů, přejíždějících přes rusko-ukrajinský přechod Doněck-Izvaryne, informovali i další reportéři.

Ruské ministerstvo zahraničí dodávku pomoci potvrdilo. Vyjádřilo zároveň ochotu nadále pokračovat ve spolupráci s Mezinárodním výborem Červeného kříže (MVČK) při poskytování pomoci pro obyvatelstvo jihovýchodní Ukrajiny.

„Vyjadřujeme spokojenost s tím, že ruská humanitární pomoc byla dopravena na místo určení. Řídili jsme se výlučně cílem pomoci potřebným civilistům a od obyvatel Luhanska jsme dostali množství poděkování,“ uvedla ruská diplomacie v prohlášení, ze kterého citovala agentura ITAR-TASS.

Až 280 vozů a 2000 tun pomoci

Ruská kolona čítala podle různých zdrojů 262 až 280 nákladních vozů s téměř 2000 tun humanitární pomoci. Na Ukrajinu vjela v pátek poté, co Moskva oznámila, že už nehodlá tolerovat údajné ukrajinské zdržování. Kamiony následně dorazily do Luhanska, kde proruští separatisté vzdorují vládním silám.

Kamiony na Ukrajinu vjely bez svolení ukrajinských úřadů a bez dohodnutého doprovodu pracovníků Mezinárodního výboru Červeného kříže. Kyjev vzápětí obvinil Rusko z porušení mezinárodního práva i „přímé intervence“. Postup Ruska ale kritizovali také západní představitelé, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy a německé kancléřky Angely Merkelové.

Moskva výtky odmítla s poukazem na humanitární situaci v Luhansku. Město je 20 dnů v obležení a mimo jiné se potýká s přerušením dodávek vody a elektřiny.