Irácká armáda postupuje v Ramádí proti Islámskému státu jen pomalu

Boje v iráckém Ramádí

Boje v iráckém Ramádí Zdroj: CTK

Irácká armáda postupuje jen pomalu k centru iráckého města Ramádí, o něž bojuje s radikály z Islámského státu (IS) od úterka. Podle dnešních zpráv armády jsou vojáci asi 500 metrů od vládních budov ve čtvrti Húz. Armáda přišla v minulých 24 hodinách o jednoho vojáka a má několik raněných. Postup zpomalují nastražené výbušniny, odstřelovači a také sebevražední atentátníci, které IS nasadil.

Boje komplikuje také přítomnost civilistů, jimž IS nedovolil před ohlašovanou ofenzivou odejít. Armáda dnes oznámila, že do bezpečí se zatím dostalo asi 50 rodin. Ramádí je střediskem velké provincie Anbár, obývané hlavně sunnity. IS město obsadil v květnu, a ačkoli armáda k jeho blízkosti vyslala na deset tisíc vojáků, zatím se do centra nedostala.

Podle agentur vláda nasadila do současné ofenzivy výhradně vojsko a nikoli také spojenecké šíitské milice, které se na jaře účastnily osvobozování jiného významného města Tikrítu. „Jednotky postupují velmi opatrně,“ sdělil dnes šéf provinční správy Sabáh Karhút.

„Vojáci narazili na tvrdý odpor, v minulých 24 hodinách byly boje v jižní části Ramádí velmi prudké. IS se urputně brání, nastražil výbušniny a zaminoval celé domy,“ řekl Steve Warren, mluvčí mezinárodní koalice, která iráckou armádu podporuje. IS prý své lidi rozmístil podél tras vedoucích k vládnímu komplexu v centru. „Vzhledem k místní situaci je možné, že malý počet lidí vzdoruje přesile,“ řekl Warren.

Ranění jsou odváženi do nemocnice v Abú Ghrajbu, kde prý dnes ráno přijali 22 zraněných vojáků. IS podle svého prohlášení dnes na západě města nasadil pět sebevražedných atentátníků, kteří prý armádě způsobili velké ztráty. Vojsko ale tuto zprávu popřelo. Podle něj útoky nebyly úspěšné a vyžádaly si jenom zranění tří policistů. Odhaduje se, že IS má v Ramádí ani ne 400 lidí.

Evakuované rodiny vojsko odváží do Habbáníje východně od Ramádí. Saad Dulajmí, který byl mezi evakuovanými, řekl telefonicky agentuře AFP, že IS civilisty používá jako lidské štíty. „Situace ve městě byla velmi složitá, v obchodech už není jídlo. Přežívali jsme na datlích a malých zásobách, které jsme měli doma,“ řekl. Podle něj je ve městě stále několik desítek rodin, které se kvůli bojům nemohou dostat ven.

Armáda ve středu ohlásila, že dobytí Ramádí je otázkou několika dní. Město leží mezi Bagdádem a severoiráckým Mosulem, který IS bez boje obsadil loni. Bagdád chystá také osvobozovací operaci tohoto města.