Írán místo vysvětlování jádra testuje protileteckou obranu

Írán, zbraně - ilustrační

Írán, zbraně - ilustrační Zdroj: ctk

Íránská armáda dnes zahájila čtyřdenní cvičení protiletecké obrany. Chce v něm vyzkoušet další prostředky ochrany leteckého prostoru a také jaderných zařízení. O útoku na ně se v posledních týdnech hovoří kvůli spornému íránskému jadernému programu. Panuje podezření, že Írán tajně vyvíjí jadernou zbraň.

Cvičení, které se koná na východě, u afghánské hranice, se účastní příslušníci revolučních gard i vojáci íránské armády. Gardisté a vojáci se cvičí na prostoru 800 tisíc kilometrů čtverečních. Manévry se konají v době stupňujícího se napětí mezi Íránem a Západem kvůli íránskému jadernému programu. Írán vytrvale popírá, že usiluje o jadernou zbraň, ale nedávno vydaná zpráva Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) svědčí o opaku. Rada guvernérů MAAE v pátek schválila rezoluci a žádá v ní, aby Írán nejpozději do března objasnil sporné body svého jaderného programu. Podle agentury Reuters se USA chystají uvalit sankce na íránský naftový průmysl.

Íránský zástupce u MAAE ale řekl, že rezoluce MAAE pouze posílí rozhodnutí Teheránu pokračovat v programu. Írán podle něj nezastaví obohacování uranu „ani na sekundu“ a zároveň se nezúčastní blížících se jednání blízkovýchodních zemí o jaderných zbraních.

Írán svým přístupem riskuje další sankce, které mohou poškodit jeho ekonomiku. Podle agentury Reuters se USA chystají uvalit sankce na íránský naftový průmysl. Teherán ale nedávno prohlásil, že na případné zesílení sankcí bude reagovat přeorientováním se na obchod s Asií a Afrikou.