Írán vyšle své válečné loďstvo k pobřeží USA

Írán, zbraně

Írán, zbraně Zdroj: ctk

Írán rozmístí podél atlantického pobřeží USA své válečné lodě. Prohlásil to úterý velitel íránského vojenského námořnictva. Pokud k tomu opravdu dojde, hrozilo by značné zvýšení napětí mezi dlouholetými rivaly.

„Jako arogantní velmoci, které jsou přítomné v blízkosti naší námořní hranice, budeme i my mít rovněž silnou přítomnost blízko americké námořní hranice,“ řekl admirál Habíbolláh Sajjarí. V projevu, který přednesl při příležitosti 31. výročí začátku války s Irákem z let 1980-1988, nijak nerozvedl, kdy by k rozmístění vojenského loďstva mohlo dojít ani kolik a jaká plavidla by se do něj měla zapojit.

Dnešní prohlášení může být podle agentury Reuters reakcí na turecký souhlas s umístěním protiraketového radaru NATO na svém území. Ten by měl chránit Evropu i před potenciálním útokem z Íránu, který na zprávu reagoval velmi odmítavě.

Agentura AFP dnes citovala íránského ministra obrany Ahmada Vahídího, podle nějž Írán vybavil své námořní síly raketami krátkého doletu, které jsou schopné zasáhnout cíle v pobřežních oblastech nebo jiné vojenské lodě v okruhu 200 kilometrů. Rakety podle něj mohou být odpalovány z pobřeží nebo z lodí různých tříd a podstatně tak zvyšují akceschopnost íránských ozbrojených sil.

Írán za poslední dva roky podstatně rozšířil vývoj, testování a zavádění vlastní vojenské výzbroje včetně různých střel. Íránské vojenské námořnictvo také posílilo svou přítomnost v mezinárodních vodách, když vyslalo plavidla do Indického oceánu, aby chránila íránské lodi před somálskými piráty. V únoru Teherán poslal poprvé dvě lodi do Středozemního moře Suezským průplavem, což vzbudilo nelibost USA a Izraele.

Ty na Írán tlačí, aby ukončil vývoj jaderných zbraní, a nevyloučily vojenskou akci, pokud je bude Teherán nadále ignorovat. Írán tvrdí, že jeho jaderný program je výlučně mírový.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.