Íránčané obviňují sousední Irák zato, že proti nim vyvolává silné písečné bouře

ilustrační

ilustrační Zdroj: ČTK

Fallúdža, Irák (ilustrační foto)
Irák (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Írán obvinil sousední Irák, že může za písečné bouře, které sužují oblasti jihozápadně od Teheránu. Rozsáhlý výpadek dodávek proudu a vody, který bouře způsobily v provincii Chúzestán u hranic s Irákem, vyvolal protesty proti místním úřadům.

Íránská viceprezidentka a šéfka úřadu pro ochranu životního prostředí Masúme Ebtekarová vyzvala Irák, aby naplnil dříve uzavřenou dohodu o prevenci písečných bouří a pokryl mulčovacím materiálem téměř 9000 čtverečních kilometrů pouště na jihovýchodě země. Irácké úřady na výzvu zatím nereagovaly, uvedla AP.

Jihozápad Íránu trápí písečné bouře už několik dní. Způsobily mimo jiné rozsáhlý výpadek dodávek elektřiny a vody v provincii Chúzestán, která je bohatá na ropná naleziště. Těžba ropy se kvůli tomu snížila o 700 tisíc barelů denně. S dýchacími obtížemi bylo podle agentury IRNA do nemocnice převezeno 218 lidí.

Situace vyvolala protesty místních obyvatel. Na konci minulého týdne v Ahvázu, metropoli Chúzestánu, demonstrovaly stovky lidí, které požadovaly rezignaci Ebtekarové a guvernéra provincie. Demonstrace, které by vznášely podobné požadavky, mezitím úřady zakázaly.

K urychlenému řešení kritické situace kolem výpadků elektřiny při písečných bouřích vyzval i nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí.

Písek, který bouře roznáší, se do Íránu dostává nejen z Iráku, ale i ze Saúdské Arábie, Jordánska a Sýrie, uvedla agentura Reuters. Teherán tyto země opakovaně vyzývá, aby problém řešily pomocí zavlažovacích projektů a dalších opatření.