Íránci údajně zadrželi britský tanker proplouvající Hormuzským průlivem

Stena Impero

Stena Impero Zdroj: Stena Bulk

Íránské revoluční gardy dnes oznámily, že v Hormuzském průlivu zadržely ropný tanker provozovaný švédskou firmou a plující pod britskou vlajkou. Informovala íránská státní televize Press TV. Podle agentury Reuters britské ministerstvo obrany informaci prověřuje. Provozovatel tankeru, na jehož palubě je 23 lidí, uvedl, že s tankerem dnes ztratil kontakt, když mířil do íránských vod.

Íránská televize informovala, že revoluční gardy zadržely tanker Stena Impero a donutily ho doplout do íránského přístavu. Podle revolučních gard plavidlo "nerespektovalo mezinárodní námořní právo". Televize neuvedla, v jakém přístavu se tanker nachází.

Už předtím některé britské deníky napsaly, že tanker Stena Impero, který pluje pod britskou vlajkou a provozuje ho švédská přepravní společnost Stena Bulk, se odchýlil od své trasy. Měl namířeno do Saúdské Arábie, ale v Hormuzském průlivu náhle změnil směr do íránských vod.

Informace o zadržení britského tankeru přichází v den, kdy gibraltarský nejvyšší soud prodloužil termín pro zadržení íránského ropného tankeru na britském zámořském území Gibraltaru do 15. srpna. Íránský tanker Grace 1 tam byl zadržen 4. července s podezřením, že veze ropu do Sýrie, což úřady vyhodnotily jako porušení protisyrských sankcí Evropské unie.

Íránci zadržení svého tankeru Gibraltarem označují za pirátství. Tvrdí, že ropa nebyla určena pro Sýrii, ale pro jinou zemi "ve východním Středomoří" a že Írán není členem EU, tedy není vázán sankcemi. Teherán už dříve pohrozil odvetným opatřením.

V neděli zadržely íránské revoluční gardy v Hormuzském průlivu tanker Riah provozovaný zřejmě firmou ze Spojených arabských emirátů (SAE). Podle Teheránu ho zadržely proto, že vezl milion litrů "pašovaného paliva" od íránských pašeráků určeného zahraničním zákazníkům.

V Hormuzském průlivu v posledních týdnech roste napětí kvůli vztahům mezi USA a Íránem zostřeným kvůli íránskému jadernému programu a americkým protiíránským sankcím. Situaci zhoršilo nedávné vyslání amerických posil a bojových letadel do Perského zálivu, několik incidentů se zapálenými tankery, z nichž USA obvinily Írán, a sestřelení americké dronu Teheránem minulý měsíc. Írán tvrdí, že dron byl nad jeho územím.