Američané v Hormuzském průlivu sestřelili íránský dron

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump Zdroj: Reuters

Hormuzský průliv
2
Fotogalerie

Americká vojenská loď u Hormuzského průlivu sestřelila íránský bezpilotní stroj, který se přiblížil na zhruba 900 metrů k plavidlu. Podle agentur Reuters a AP to ve čtvrtek oznámil americký prezident Donald Trump.

Trump řekl, že íránský dron se přiblížil k výsadkové lodi USS BOXER, čímž ohrozil bezpečnost nejen plavidla, ale také posádky. Prezident uvedl, že Američané před sestřelem, který označil za obrannou akci, opakovaně vyslali k íránskému bezpilotními stroji výzvy, aby se vzdálil.

Vztahy mezi Spojenými státy a Íránem jsou dlouhodobě vypjaté, mimo jiné i kvůli jadernému programu Teheránu. Íránské gardy navíc na konci června sestřelily v oblasti americký dron. Podle Teheránu se tak stalo v prostoru nad íránskými vodami, USA ale trvají na tom, že dron byl v mezinárodním vzdušném prostoru.

Američané za sestřelený dron plánovali odvetný úder, ale Trump ho odvolal, protože by při něm umírali lidé. "Deset minut před úderem jsem to zastavil, protože by to bylo neúměrné oproti sestřelení nepilotovaného dronu," uvedl tehdy prezident.