Itálie rozprodá kvůli svým dluhům nemovitosti za desítky miliard

Zdroj: Profimedia

Italský premiér Giuseppe Conte
2
Fotogalerie

Řím se chystá prodat státem vlastněné nemovitosti v hodnotě 1,8 miliardy eur (46,3 miliardy korun). Získané prostředky mají zmírnit dluhové zatížení země. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací to uvedla agentura Bloomberg.

Italské ministerstvo financí spolu s regionálními a místními správami v současné době vybírá nemovitosti vhodné k prodeji. Na seznamu jsou hlavně kasárna, nemocnice a kancelářské budovy, které se už nepoužívají.

Italská ekonomika se koncem loňského roku propadla do recese. Hrubý domácí produkt (HDP) se v posledním loňském čtvrtletí snížil o 0,2 procenta oproti třetímu kvartálu, ve kterém klesl o 0,1 procenta. Meziročně se výkon italské ekonomiky ale ještě zvýšil, a to o 0,1 procenta. Většina ekonomů očekává, že hospodářský růst v tomto roce bude značně pod vládním cílem ve výši jednoho procenta.

Italský veřejný dluh v listopadu dosáhl rekordní výše 2,35 bilionu eur, což představuje přes 133 procent produkce země v loňském roce.

Tříletý rozpočtový plán, který byl schválen v prosinci, počítá s příjmy z prodeje nemovitostí ve výši 950 milionů eur letos a 150 milionů v každém z následujících dvou let. Podle vládních údajů z loňského roku italský stát, regiony a další veřejné subjekty disponují po celé zemi realitami v celkové hodnotě 283 miliard eur.

Plán prodeje nemovitostí má být specifikován v několika příštích měsících, první objekty by podle zdrojů Bloombergu mohly jít na trh před koncem roku.