Italové proklínají euro

Itálie

Itálie

Více než polovina Italů si myslí, že jim společná měna euro přinesla víc škody, než užitku. Třetina by dokonce chtěla návrat liry. Ukázal to průzkum agentury ISPO.

Pětapadesát procent Italů ztratilo důvěru vůči euru. Skoro třetina si myslí, že by bylo lepší, kdyby se jejich země vrátila k liře, kterou se platilo před zavedením jednotné evropské měny.Vyplývá to z průzkumu agentury ISPO.

Skoro dvě třetiny lidí v Itálii si myslí, že euro přineslo hospodářství jejich země více škody než užitku. Evropské unii důvěřuje 51 procent Italů, což je nejméně za poslední roky, napsal Corriere della Sera.

Průzkum ukázal, že v Itálii přibývá lidí, u kterých další osud eura vzbuzuje obavy. Itálie, třetí největší ekonomika eurozóny, bojuje se zvětšující se dluhovou krizí. Úřednická vláda premiéra Maria Montiho, která byla jmenována loni v listopadu, předepsala Italům tvrdé utahování opasků. V době, kdy se země znovu propadá do recese, se zvyšují daně a snižují státní výdaje. Montiho podpora přesto podle průzkumu vzrostla z prosincových 46 procent na současných 56 procent.

Italský státní dluh dosahuje 120 procent HDP, vyšší je už jenom v Řecku. Itálie je mezi devítkou zemí eurozóny, které v pátek ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení dlouhodobé úvěrové spolehlivosti. Hodnocení Itálie agentura zhoršila o dva stupně na BBB+. Země má nyní stejný rating jako Kazachstán.