Italská centrální banka zlepšila výhled domácí ekonomiky

Italský premiér Matteo Renzi si jde v evropských volbách pro jasné vítězství

Italský premiér Matteo Renzi si jde v evropských volbách pro jasné vítězství Zdroj: CTK

Italská centrální banka dnes zlepšila výhled domácí ekonomiky pro letošní i příští rok. Uvedla rovněž, že Itálie je na své cestě z tříleté hospodářské recese podporována oživením investic a uvolněnou měnovou politikou v Evropě.

Banka nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt Itálie v letošním roce stoupne o 0,7 procenta, zatímco v předchozí prognóze počítala se zvýšením o 0,4 procenta. Odhad hospodářského růstu pro příští rok zvýšila na 1,5 procenta z dříve očekávaných 1,2 procenta.

Banka uvedla, že za zlepšením ekonomických vyhlídek stojí zejména vnější faktory, včetně nízkých cen ropy a slabšího eura. Upozornila, že je zatím těžké posoudit, jaký vliv budou mít na ekonomiku reformy trhu práce, kterými se italská vláda snaží podpořit tvorbu pracovních míst. Předpověděla nicméně, že míra nezaměstnanosti by v příštím roce měla klesnout na 11,9 procenta z loňských 12,6 procenta.

Graphical visualization of It GDP Growth RateZdroj: ieconomics.com

Třetí největší ekonomika eurozóny by letos měla zaznamenat první růst po třech letech poklesu. Italský podnikatelský svaz Confindustria nicméně koncem června předpověděl, že HDP se vrátí na úroveň z období před příchodem světové finanční krize teprve v roce 2023.