Italská UniCredit vstává z prachu, během pár týdnů do ní akcionáři nalili miliardy

Centrála italské bankovní skupiny Unicredit

Centrála italské bankovní skupiny Unicredit Zdroj: archiv E15

UniCredit
2
Fotogalerie

Italské bance UniCredit se podařilo zalepit díru v kapitálu o velikosti 13 miliard eur, na kterou ústav přijde vyčištění své bilance o špatné úvěry. Kapitál do banky během necelých sedmi týdnů nalili akcionáři banky, UniCredit tak nenásledoval osud svého méně úspěšného rivala Monte Dei Paschi di Siena, která se kvůli ztrátě důvěry investorů musela obrátit pro pomoc na stát. 

Banka se kvůli odpisům nesplácených půjček dostala pod úroveň minimálního objemu kapitálu, který bankám nařizuje ECB.

Navyšování kapitálu není pro italskou UniCredit v posledních letech nic nového. Od počátku finanční krize v roce 2008 do loňského roku přišla banka za investory pro kapitál už třikrát, a získala tak od nových akcionářů už 14,5 miliardy eur. I tak ale patřila ke kapitálově nejhůře vybaveným italským bankám.

UniCredit je jedinou italskou bankou, která byla označena za globálně systémově důležitou. V prosinci banka oznámila, že v rámci plánu na zlepšení hospodaření uzavře více než 900 poboček a propustí 14 tisíc zaměstnanců.

Vysoký objem nesplácených úvěrů v italském bankovním sektoru je pozůstatkem globální finanční krize z let 2008 a 2009. Hodnota špatných úvěrů v Itálii dosahuje 356 miliard eur (9,6 bilionu korun), což odpovídá asi třetině jejich celkového objemu v eurozóně.