Italská vláda se snaží krotit výprodej vládních dluhopisů. Slíbila ekonomické reformy

Giuseppe Conte

Giuseppe Conte Zdroj: ČTK

Italská vláda se dohodla na finančním plánu, který má investorům vrátit důvěru v italskou ekonomiku a zamezit dalšímu výprodeji vládních dluhopisů. V pátek to po setkání s ministry uvedl předseda tamní vlády Giuseppe Conte.

Podle Conteho se chce vláda zaměřit na různé druhy reforem, které by Itálii zajistily mohutný a stabilní ekonomický růst a konkurenceschopnost na světovém trhu. Konkrétní plán teprve bude představen.

Ještě před pátečním setkáním ministrů lídři obou vládních stran Luigi Di Maio (Hnutí pěti hvězd) a Matteo Salvini (Liga) trvali na tom, že státní rozpočet má zahrnovat jak snížení daní, tak vyšší vládní výdaje, které by ještě více zatížily druhou nejzadluženější ekonomiku v eurozóně, píše Financial Times.

Salvini ale v pátek potvrdil, že rozpočet nakonec nebude obsahovat všechny body vládního programu. Součástí ale budou první kroky k zavedení rovné daně, demontáž důchodové reformy z roku 2011 nebo také celkové snížení daňových povinností. Di Maia už dříve prozradil, že parlamentu bude brzy předložen návrh zákona o garantovaném příjmu, jeden z hlavních předvolebních slibů hnutí Pěti hvězd.

Obavy z kroků, které by zatížily veřejné finance, spustily výprodej vládních cenných papírů. V pátek byly výnosy dvouletých vládních dluhopisů v jednu chvíli tak vysoko, že kdyby na takové úrovni zůstaly do konce obchodování, jednalo by se o největší jednodenní nárůst od května tohoto roku. Tehdy zavládla nervozita z nové vlády, jejíž součástí měli být i obhájci vystoupení z eurozóny.

Výnos dvouletého vládního dluhopisu nejprve vzrostl o 40 bazických bodů na 1,36 procenta, na konci dne se ale vrátil na úroveň 1,04 procenta.