Italští podnikatelé ve svérázných kampaních žádají Berlusconiho konec

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi

Italský byznys, dlouholetá opora Silvia Berlusconiho, hodil kontroverzního premiéra přes palubu. „Už máme plné zuby toho, že jsme terčem mezinárodního posměchu,“ ozývá se z řad top manažerů, kteří si uvědomují vážnou hospodářskou situaci silně zadlužené země v kontrastu s Berlusconiho otálením k reformám.

Frustrovaný podnikatel Enrico Frare, jehož příběh přinesly agentury, se nechal vyfotit nahý se sdělením „Není dne, kdy by některá italská firma nezůstala bez kalhot.“ Fotografie a text zabírají tiskovou stranu, již si Frare zaplatil.

„Na začátku roku jsem převzal společnost na pokraji krachu, která vyrábí zimní oblečení. Investoval jsem spoustu peněz, ale když se mi začalo dařit, utáhly banky kohoutky a jsem na mizině,“ vysvětluje inzerent. „Jsou dvě možnosti: dál se ztrapňovat, nebo odejít,“ dodává.

Enrico FrareEnrico Frare

Frareho počin kopíruje v domácí podobě pocity v cizině: evropští partneři už důvěru v Berlusconiho ztratili, nyní se mu podívá pod prsty inspekce Evropské komise a MMF. „Politici, čas vypršel,“ hlásí další placená celostrana, již si objednal Diego Della Valle, šéf impéria s koženým oblečením Tod’s.

Šéf Ferrari Luca Cordero di Montezemolo zaslal zase otevřený dopis redakci La Republica. „Nemáme čas, abychom čekali na přirozenou evoluci politické situace,“ tvrdí Montezemolo.

Italský parlament bude v tomto týdnu schvalovat několik dalších úsporných opatření, s jejichž přijetím spojil Berlusconi setrvání v čele kabinetu. Pokud podporu nedostane, bude na tahu prezident Giorgio Napolitano.