Izrael chce pro Írán ultimátum, uran k bombě získá prý už na jaře

Izrael, stíhačky, ilustrační foto

Izrael, stíhačky, ilustrační foto

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu požaduje jasné ultimátum pro Írán, aby tamní režim zastavil obohacování uranu použitelného při konstrukci jaderné zbraně. V newyorském sídle Organizace spojených národů rovněž uvedl, že pro zastavení nukleárních snah již nezbývá mnoho času. Teheránský režim přirovnal k nacistům a teroristické síti Al-Káida. Írán v minulosti vždy uváděl, že mu jde pouze o mírové využití jádra.

Netanjahu zdůraznil, že íránskou snahu o vývoj jaderné zbraně nezastavilo diplomatické úsilí, ani ekonomické sankce. Podle něj je proto nutné udělat jasnou „červenou čáru“, za kterou už Írán nebude moci pokračovat. Podle izraelského premiéra jde o poslední možnost mírového řešení celé věci.

Netanjahu přitom o červené čáře pouze nemluvil. Během projevu ji namaloval na diagram znázorňující jednotlivé fáze íránského jaderného programu. Jako nejzazší hranici označil okamžik, kdy Írán bude mít uran obohacený na 90 procent potřebný k výrobě první bomby. Podle něj se tak stane na jaře, nejpozději v létě příštího roku. Pak už Írán od bomby bude jenom několik měsíců či týdnů, uvedl izraelský premiér.

Jaderný Írán nechce dopustit ani americký prezident Barack Obama. Spojené státy podle něj udělají všechno pro to, aby v tom íránskému režimu zabránily. Ultimátem ale šéf Bílého domu Teheránu nepohrozil.

Netanjahu: Váhání může být osudné

Netanjahu dnes opakovaně zdůraznil, že pro zastavení íránského jaderného programu už nezbývá moc času. Uvedl přitom, že se již nesmí opakovat zaváhání západních mocností z konce 30. let minulého století, kvůli kterému nacisté mohli zabít miliony lidí. „Ti, kdo se tehdy stavěli proti fanatikům, čekali příliš dlouho,“ řekl izraelský ministerský předseda.

Teheránský režim je podle něj značně agresivní a s jadernou bombou by jeho agresivita ještě vzrostla. „Írán s jadernými zbraněmi je totéž, co Al-Káida s jadernými zbraněmi,“ uvedl Netanjahu. Ohrožená přitom podle něj není jen bezpečnost Izraele, ale i celého světa.

Mahmúd AhmadínežádMahmúd Ahmadínežád | profimedia.cz

USA stále dávají přednost diplomacii

Izraelský premiér zároveň uvedl, že v současné fázi ještě íránský jaderný program zastavit lze, protože závody na obohacování uranu jsou velké a viditelné a lze je zasáhnout. V okamžiku, kdy Teherán bude mít dostatek obohaceného uranu, bude potřebovat už jen roznětku. Tu podle Netanjahua může vyvinout v „malé dílně“. Nelze se spoléhat, že ji v tak velké zemi, jako je Írán, najdeme,“ podotkl.

Netanjahu je ohledně postupu vůči Íránu již delší dobu ve sporu s Obamou. Šéf Bílého domu sice řekl, že na stole jsou všechny možnosti, zároveň ale stále dává přednost diplomacii. Otázkou tak je, zda se izraelský premiér jasného ultimáta vůči Íránu dočká. Izrael je ale podle informací v amerických médiích připravený k jednostranné akci vůči Teheránu.