Izrael chce rozšířit operaci proti Hamasu

430 útoků. Výbuchy, kouř a plameny nad městem Rafáh na jihu Pásma Gazy po leteckém úderu  izraelské armády. Izraelský vojenský mluvčí Moti Almoz včera ráno armádnímu rozhlasu řekl, že nálety mířily na 120 míst, z nichž palestinští radikálové odpalovali rakety, a na deset velitelských stanovišť Hamasu. Od začátku operace už bylo podle Almoze provedeno 430 leteckých útoků.

430 útoků. Výbuchy, kouř a plameny nad městem Rafáh na jihu Pásma Gazy po leteckém úderu izraelské armády. Izraelský vojenský mluvčí Moti Almoz včera ráno armádnímu rozhlasu řekl, že nálety mířily na 120 míst, z nichž palestinští radikálové odpalovali rakety, a na deset velitelských stanovišť Hamasu. Od začátku operace už bylo podle Almoze provedeno 430 leteckých útoků. Zdroj: Reuters

Letecké útoky na Pásmo Gazy i ostřelování izraelského území raketami nabývají na intenzitě. Hamas varoval, že jeho cílem jsou nyní všichni obyvatelé Izraele. Židovský stát tvrdí, že v následujících dnech operaci proti palestinskému hnutí ještě zesílí.

Ministr obrany Moše Jaalon slibuje útoky ze vzduchu, z moře i země k ochraně obyvatel. I z jiných vyjádření je zřejmé, že izraelské síly vážně zvažují možnost pozemní operace v pobřežním pruhu.

„Budeme pokračovat v úderech, které si od Hamasu žádají vysokou cenu. Ničíme zbraně, teroristickou infrastrukturu, velící systémy, instituce Hamasu, budovy režimu, domy teroristů a zabíjíme teroristy nejrůznějších hodností,“ informoval včera ministr Jaalon v armádním rádiu.

Obyvatelé Gazy tvrdili, že jen ve středu zaznamenali stovky izraelských útoků. Podle dostupných zpráv po těchto úderech zahynula více než třicítka Palestinců včetně několika dětí. „Dětem je těžké vysvětlit politiku. Slyšely od kamarádů ze sousedství, že Izrael zase bombarduje Gazu, ale pořád jim vlastně nedokážu odpovědět proč,“ citovala Al-Džazíra ženu z pásma.

Izraelská armáda včera odhadovala, že na území židovského státu byly vypáleny asi dvě stovky raket. Mnoho střel mířících na Tel Aviv a další města se prý podařilo zachytit. Je přesvědčená, že Hamas jich má v zásobě asi deset tisíc včetně desítek raket delšího doletu, které mohou ohrozit hustě obydlené oblasti.

Americký prezident Barack Obama znesvářené tábory vyzval, aby nejednaly v duchu pomsty. „Obě strany musí být ochotné podstoupit rizika pro mír,“ podotkl v rozhovoru pro Die Zeit.

Experti varují, že čím více napětí poroste, tím bude obtížnější ukončit současný konflikt, který odstartovaly únos a zabití tří izraelských mladíků a vyostřilo ho upálení palestinského chlapce.

Předpokládají, že Hamas bude ochotný skoncovat s útoky jen za nějaké ústupky, pravděpodobně za propuštění vězňů. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je zase pod tlakem koaličních partnerů, kteří žádají tvrdší postup vůči palestinským radikálům.