Izrael chce rozšířit své osady na Západním břehu o dva tisíce domů

Izraelská osada

Izraelská osada Zdroj: Cumulus via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.5)

Izraelské úřady minulý měsíc předběžné schválily plány na výstavbu více než dva tisíce domů v osadách na okupovaném Západním břehu Jordánu. Mělo by k tomu dojít v příštích 15 letech. Plány čeká ještě několik kol schvalování, nicméně již nyní naznačují budoucí záměry vlády premiéra Benjamina Netanjahua, kritizovala rozhodnutí izraelská mírová organizace Peace Now.

Oficiální záznam z jednání výboru pro plánování, které se uskutečnilo 21. října, ukazuje, že byl udělen předběžný souhlas s výstavbou 2200 domů do roku 2030 v několika již existujících osadách východně od palestinského města Ramalláh. Výstavbu nových osad v minulosti kritizovaly Spojené státy i země Evropské unie.

Západní břeh Jordánu a východní část Jeruzaléma obsadil Izrael za války v roce 1967. Tato území mají spolu s Pásmem Gazy tvořit budoucí palestinský stát, o jehož vznik Palestinci dlouhodobě usilují.

Z Předjordánska by pak podle nich měli zmizet všichni izraelští vojáci i osadníci. Na Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě žije asi půl milionu Židů a zhruba 2,5 milionu Palestinců.

Schůzka výboru pro plánování se uskutečnila v době zvýšeného napětí mezi Izraelci a Palestinci. Při útocích a střetech, které trvají už od poloviny září, přišlo o život 12 Izraelců, většinou na bodná zranění.

Zahynulo také 75 Palestinců, z nichž 48 byli lidé přistižení při útoku. Zbylí Palestinci zemřeli při střetech mezi demonstranty, kteří házeli kamení, a bezpečnostními složkami.