Izrael násilně vyklidil palestinský tábor, mezi odvedenými byli i Češi

Zeď oddělující palestinské osady o Jeruzaléma

Zeď oddělující palestinské osady o Jeruzaléma Zdroj: Petr Horky

Izraelští vojáci dnes nad ránem vyklidili tábor palestinských protestujících v lokalitě na západním břehu Jordánu, kde zamýšlí vybudovat svou kolonii. Nová výstavba má propojit největší osadu Maale Adumim s židovskými čtvrtěmi ve východním Jeruzalémě.

Mluvčí izraelské policie Micky Rosenfeld uvedl, že policie vytlačila zhruba stovku protestujících na základě soudního povolení. Během půlhodinové operace nebyl nikdo zatčen, ani zraněn. Stany palestinských demonstrantů zatím nebyly strženy.

Mezi desítkami Palestinců a zahraničních aktivistů, které izraelská bezpečnost násilně odvedla, byli také dva občané České republiky. Zjistil to Český rozhlas. Izraelci aktivisty po zadržení odvedli na vojenské stanoviště, kde jim zkontrolovali doklady a poté je propustili. Oba Češi proto s izraelskými úřady zatím nemají žádné další problémy, uvedl Radiožurnál.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu večer nařídil uzavření silnic vedoucích do oblasti a armáda tam vyhlásila uzavřenou vojenskou zónu. Úřad premiéra uvedl, že stát podal k ústavnímu soudu žádost o zrušení předchozího soudního zákazu evakuace tábora.

V pátek asi 250 Palestinců a beduínů obsadilo možné stanoviště plánované izraelské osady na palestinském západním břehu Jordánu. Palestinci si na místě zřídili stanový tábor a oznámili, že jsou odhodláni vydržet na místě tak dlouho, dokud stavební povolení nedostanou palestinští vlastníci půdy.

Izraelská vláda po listopadovém uznání Palestiny za pozorovatelský nečlenský stát OSN ohlásila plány na výstavbu 3000 nových bytů v oblasti mezi Jeruzalémem a osadou Maale Adumim.

Palestinci se obávají, že nová izraelská osada by mohla úplně zmařit plány na řešení blízkovýchodního konfliktu v podobě dvou států. Výstavba by podle nich prakticky rozdělila západní břeh Jordánu na dvě části a ohrozila životaschopnost palestinského státu. Znemožnila by prý také vyhlášení východního Jeruzaléma za hlavní město samostatné Palestiny. Plány Izraele kritizovali i někteří z jeho nejbližších spojenců včetně Spojených států.

Při jiném incidentu v sobotu izraelští vojáci smrtelně postřelili Palestince, jenž „se pokoušel proniknout do Izraele“ ze západního břehu. Muž neuposlechl výzvu vojáků k zastavení. Vojáci ho postřelili do nohou a muž později svým zraněním podlehl.