Izrael odmítá, že by mohl být příčinou nové vlny násilí v Jeruzalémě

Násilí plodí násilí, které plodí násilí. Zásahy izraelských bezpečnostních sil na Chrámové hoře v Jeruzalémě popudily Palestince natolik, že „otevřeli fronty““ i v dalších oblastech. Tento snímek je z okolí židovské osady Bet El, v blízkosti města Ramalláhu na Západním břehu Jordánu

Násilí plodí násilí, které plodí násilí. Zásahy izraelských bezpečnostních sil na Chrámové hoře v Jeruzalémě popudily Palestince natolik, že „otevřeli fronty““ i v dalších oblastech. Tento snímek je z okolí židovské osady Bet El, v blízkosti města Ramalláhu na Západním břehu Jordánu Zdroj: reuters

V Jeruzalémě si nebývalá vlna násilí vyžádala už přes padesát životů. Izraelská vláda nehodlá kvůli bezpečnosti odvolat své vojáky z Chrámové hory a odmítá i mezinárodní pozorovatele.

Nejhorší vlnu útoků Palestinců na Izraelce za posledních deset let vyvolaly obavy muslimů, že se židovský stát chystá třetí nejposvátnější místo islámu převzít plně pod svoji kontrolu. Takový krok ale Izrael, jak jeho premiér Benjamin Netanjahu několikrát zdůraznil, nechystá.

Krvavé incidenty začaly na Chrámové hoře počátkem října. Palestinské útoky střelnými zbraněmi, noži či sekáčky ukončily životy devíti Izraelců. Během posledních dvou týdnů zahynulo také 42 Palestinců.

K situaci se včera vyjádřil i šéf americké diplomacie John Kerry, který se má zítra v Německu setkat s izraelským předsedou vlády. „Před našimi zraky se odvíjí lidská tragédie, jež ohrožuje integritu celé řady zemí v oblasti,“ řekl Kerry.

Izraelští a palestinští vůdci musejí podle něj „vyjasnit status“ mešity al-Aksá, která je v ohnisku rozepře. Zástupce Francie v Radě bezpečnosti OSN prosazoval vyslání skupiny pozorovatelů do okolí mešity.

Představitelé Izraele však reagují odměřeně. Francouzský návrh rovnou odmítli a výtky USA odrazili slovy, že Izrael své závazky na Chrámové hoře dodržuje a rozhodně nemůže být považován za příčinu problémů.

„Nemám žádná konkrétní očekávání,“ řekl včera Kerry, „doufám jen, že se podaří s problémem pohnout.“ Ministr apeloval na obě strany, aby úsilím o dialog dokázaly, že mají upřímnou snahu konflikt vyřešit. „Bezpečnostní opatření a diplomacie by měly jít ruku v ruce,“ tvrdí Kerry i poté, co se ozvali někteří představitelé Izraele i USA, že na diplomacii nyní není čas.