Izrael patří Židům, řekla náměstkyně šéfa izraelské diplomacie

ilustrační foto

ilustrační foto

Náměstkyně izraelského ministra zahraničí Cipi Hotovelyová prohlásila v poselství určeném všem izraelským diplomatům v zahraničí, že celá země Izrael náleží Židům a že se za to nemusejí nikomu omlouvat. Šestatřicetiletá Hotovelyová náleží k izraelským ortodoxním židům, je členkou vládního Likudu a odpůrkyní vyřešení konfliktu s Palestinci vytvořením palestinského státu.

Post ministra zahraničí si po volbách ponechal premiér Benjamin Netanjahu s tím, že ho nabídne vůdci Sionistického svazu Jicchaku Herzogovi, který to už ale odmítl. Hotovelyová je po Netanjahuovi druhou nejvyšší osobu, která nyní řídí izraelskou diplomacii.

„Často se po nás žádá, abychom v mezinárodní diplomacii používali diplomatické argumenty a nevyzdvihovali oprávněnost naší věci. Je-li ale zpochybňována existence Izraele, je třeba nazývat věci správně,“ řekla Hotovelyová, jejíž slova byla určena 106 diplomatům na izraelských misích ve světě. „Mezinárodní společenství jedná s ohledem na spravedlnost a morálku. My se musíme vrátit k základní pravdě o našich právech na tuto zem. Tato zem je naše a to celá. Nepřišli jsme se sem, abychom se za to omlouvali,“ prohlásila Hotovelyová.

Tato zem je naše a to celá. Nepřišli jsme se sem, abychom se za to omlouvali

Své poselství zakončila odkazem na Rašiho, což byl vykladač Talmudu, který působil v 11. století: „Raši říká, že Tóra začíná příběhem o stvoření světa. Jestliže vám národy světa říkají, že jste okupanti, musíte odpovědět, že celá zem patří tvůrci světa a že když chtěl, odebral zem jim a dal ji nám.“

Podle agentury AP výroky Hotovelyové dokládají, do jaké míry mají v nové izraelské vládě vliv příslušníci krajní pravice. Náměstkyně patří k politikům, kteří prosazují výstavbu osad na Západním břehu Jordánu. Podobné výroky podle AP ztěžují Netanjahuovi úkol přesvědčit svět, že má zájem o mírové rozhovory s Palestinci.

Dohoda o palestinském státu?

Odpor k dohodě o palestinském státu je nyní i v izraelské opozici, kam přešel bývalý šéf izraelské diplomacie Avigdor Lieberman. Ve čtvrtek se omluvil za svůj výrok v rozhovoru s izraelským rozhlasem. Řekl v rozhlase, že „všichni, kteří si myslí, že konflikt s Palestinci je možné vyřešit návratem k hranicím z období před válkou v roce 1967, jsou autisté“. Izrael za války v roce 1967 obsadil Západní břeh Jordánu, pásmo Gazy a východní Jeruzalém, tedy území, na němž má vzniknout Palestina. Z Pásma Gazy se Izraelci stáhli roku 2005, východní Jeruzalém připojili ke zbytku města a na Západním břehu staví osady, v nichž žije asi půl milionu Židů.

„Nechtěl jsem urazit lidi trpící autismem, chtěl jsem jenom doložit neochotu některých lidí smířit se s některými skutečnostmi v otázce izraelsko-palestinského konfliktu. Pokud jsem někoho urazil, omlouvám se,“ sdělil Lieberman několik hodin po odvysílání rozhovoru.