Izrael pokračuje v přípravách na invazi, mobilizuje další záložníky

Izraelská armáda chce povolat další záložníky, připravuje se k pozemní invazi do Gazy

Izraelská armáda chce povolat další záložníky, připravuje se k pozemní invazi do Gazy Zdroj: profimedia.cz

Izraelská vláda schválila mobilizaci 75 tisíc záložníků. Je to další krok potvrzující dohady, že se Izrael chystá na pozemní ofenzivu v palestinském pásmu Gazy. Armáda kromě toho podle agentury Reuters oznámila uzavření tří silnic kolem pásma Gazy.

O mobilizaci požádal ministr obrany Ehud Barak. Podle informací Reuters kontaktoval kabinetní tajemník ministry telefonicky s žádostí o souhlas s početním navýšením záloh poté, co dnes palestinští radikálové z pásma Gazy odpálili další rakety na oblast Tel Avivu a Jeruzaléma.

Předběžný souhlas s mobilizací záloh dala vláda už ve středu. Následujícího dne ministr obrany schválil mobilizaci až 30 tisíc rezervistů. Podle dnešních informací už 16 tisíc z nich dostalo povolávací rozkaz.

Radikálům z hnutí Hamas se dnes podařilo vypálit raketu na Jeruzalém. Ta sice dopadla do neobydlené zóny u bloku asi 11 židovských osad Guš Ecion jihozápadně města, v historii izraelsko-palestinského konfliktu je to ale poprvé, co raketa dopadla tak blízko Jeruzaléma. Sirény leteckého poplachu se v Jeruzalémě rozezněly poprvé od středečního zahájení izraelské vojenské operace proti radikálům z pásma Gazy právě v době začínajícího šabatu. Civilní obrana okamžitě vyzvala obyvatele Jeruzaléma, aby učinili kroky k zajištění svého bezpečí, především aby se uchýlili do krytů.

„Musíme dokonale odstranit hrozbu přicházející z Gazy,“ reagoval ve vojenském rozhlase ministr životního prostředí Gilad Erdan. „Teroristé nám nebudou diktovat způsob našeho každodenního života.“

„Posíláme krátký a prostý vzkaz: pro žádného sionistu není bezpečno ani na pídi Palestiny a my plánujeme další překvapení,“ řekl mluvčí brigád Kásam Abú Ubajdá. Představitelé Hamasu řekli, že šlo o podomácku vyrobenou raketu M-75. Taková střela dosud ještě nikdy nebyla odpálena.

Volba jejího cíle byla pro radikály poněkud riskantní, upozorňuje agentura AP. Blok Guš Ecion leží v blízkosti palestinského města Betlém na západním břehu Jordánu a je jen pár kilometrů vzdálený od uctívané mešity Al-Aksá na Chrámové hoře v jeruzalémském Starém městě. Ta je třetím nejposvátnějším místem islámu po Mekce a Medíně. V Jeruzalémě a v sousedních oblastech na západním břehu Jordánu žijí statisíce Palestinců.