Izrael: Případný útok na Írán předem neohlásíme ani USA

Izrael, stíhačky, ilustrační foto

Izrael, stíhačky, ilustrační foto

Izraelští činitelé prý nebudou varovat USA, pokud se rozhodnou k preventivnímu úderu na íránská jaderná zařízení. Podle agentury AP to uvedl člen amerických tajných služeb obeznámený s průběhem jednání. Vyjádření izraelských činitelů prý padlo během uzavřených rozhovorů na nejvyšší úrovni mezi představiteli obou zemí.

Izraelci během nich sdělili, že kdyby Jeruzalém rozhodl o nezbytnosti útoku na Írán, Američanům by to nesdělil. Chtěli by tak prý zmenšit pravděpodobnost scénáře, kdy by Washingtonu byla později přičítána zodpovědnost za to, že případnému izraelskému útoku nedokázal zabránit.

Názor expertů, že by Izrael sám útok na Írán zřejmě nezvládl, čtětě .

Podle nejmenovaného amerického zpravodajského činitele sdělení zaznělo z úst izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Ehuda Baraka během návštěv předních amerických činitelů v Izraeli.

Spojené státy v minulých dnech zvýšily tlak na Izrael, aby ho odradily od možného vojenského útoku na Írán. Izrael navštívil bezpečnostní poradce amerického prezidenta Baracka Obamy Tom Donilon. Podle izraelských médií měl do Izraele zamířit také šéf amerických tajných služeb James Clapper.

Ředitel Zpravodajské služby amerického ministerstva obrany (DIA) Ronald Burgess v polovině měsíce oznámil, že Írán pravděpodobně sám útok proti Spojeným státům a jejich spojencům nezahájí, odpověděl by ale na útok proti svému území.