Izrael sedmý den pokračuje v úderech na Pásmo Gazy

Boje v Pásmu Gazy

Boje v Pásmu Gazy Zdroj: ctk

Izrael pokračuje v leteckých úderech a ostřelování Pásma Gazy ovládaného radikálním palestinským hnutím Hamas. Sedmý den tak reaguje na raketové útoky směřující z pásma na území židovského státu, uvedla agentura AFP. Přes noc dopadlo na Izrael přes 20 raket, izraelská armáda rovněž sestřelila jeden bezpilotní letoun. Na diplomatickém poli se mezitím stupňuje úsilí nalézt řešení krize.

Nejnovější údery zasáhly především pozice brigád Kásam, což je ozbrojené křídlo Hamasu. Podle agentury AFP se obešly bez obětí. List Jerusalem Post napsal, že armáda se v noci na dnešek zaměřila na základny Hamasu, včetně budovy, kterou využíval jeden z představitelů tohoto hnutí ve městě Bajt Lahíja na severu Pásma Gazy. Mezi cíli byly podle armády také sklady zbraní a munice.

Představitel izraelské armády citovaný agenturou Reuters již dříve uvedl, že zřejmě v oblasti tohoto města vojsko „tvrdě udeří“. Podle OSN z Bajt Lahíje utekla zhruba čtvrtina ze 70 tisíc obyvatel.

Během neděle bylo na Izrael vypáleno více než 130 raket, 22 jich zachytil a zničil protiraketový systém Iron Dome. Ten je nastaven tak, aby zneškodnil rakety směřující na obydlené oblasti, ostatní nechá dopadnout na otevřená prostranství. Od chvíle, kdy izraelští vojáci zahájili minulé úterý operaci Protective Edge (Ochranné ostří), bylo z Pásma Gazy na území židovského státu vypáleno nejméně 980 raket.

Dvě rakety vypálené z území Sýrie dnes dopadly také na Golanské výšiny, území, které Izrael okupuje od šestidenní války v roce 1967. Útok si nevyžádal si žádná zranění.

V noci na dnešek armáda sestřelila bezpilotní letoun vyslaný z Pásma Gazy, který se pohyboval u pobřeží na jihu Izraele. Podobný stroj byl použit vůbec poprvé od začátku tohoto konfliktu, poznamenala agentura AP. Hnutí Hamas uvedlo, že na území Izraele dnes vypustilo přinejmenším tři bezpilotní letouny. Izraelská armáda ale trvá na tom, že byl pouze jeden.

Počet mrtvých v noci na dnešek překonal počet obětí posledních velkých násilných střetů mezi Izraelci a Palestinci v listopadu 2012. Podle izraelské lidskoprávní organizace Betselem tehdy zemřelo 167 lidí.

Pomůže Egypt a Kerry?

Egyptská vláda dnes večer předložila návrh na uzavření příměří mezi Izraelem a Hamasem. Pokud by ho obě strany přijaly, mělo by začít platit od úterý osmi hodin SELČ. Egypt navrhuje okamžité ukončení vojenských akcí a otevření hraničních přechodů do Pásma Gazy za účelem zásobování obyvatelstva. Po 48 hodinách by pak chtěl Egypt zprostředkovat další nepřímé rozhovory obou stran konfliktu.

Liga arabských států (LAS) vyzývá mezinárodní společenství, aby Palestince v Pásmu Gazy ochránilo a zastavilo izraelské nálety. „Vyzýváme všechny strany, aby zachovaly maximální zdrženlivost, vyhnuly se obětem a nastal klid,“ prohlásila dnes mluvčí ministryně zahraničí EU Maja Kocijančičová. Bez bližších podrobností dodala, že EU je v kontaktu s jednotlivými stranami v regionu a snaží se dosáhnout okamžitého příměří.

V úterý přiletí do Egypta podle místních médií americký ministr zahraničí John Kerry. Bude prý jednat s egyptskými politiky o možnostech dojednání příměří. Šéf americké diplomacie návštěvu zatím nepotvrdil. Zprostředkování v jednání s Hamasem Kerry nicméně už v neděli nabídl v telefonickém rozhovoru také izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi.

Jeden Palestinec dnes přišel o život i na Západním břehu Jordánu nedaleko města Hebron. Jde o první palestinskou oběť v této oblasti od začátku nynějšího konfliktu. Asi dvacetiletý Munír Ahmad Badarín byl podle palestinských médií postřelen izraelskými vojáky během střetu s Palestinci. Následkům zranění podlehl později v nemocnici.

Vojáci rovněž přes noc zadrželi na Západním břehu 23 Palestinců. Je mezi nimi údajně i pět občanů Hebronu napojených na Hamas, kteří by mohli být zapleteni do únosu a vraždy tří izraelských studentů v polovině června.