Izrael zaklekne na virtuální valuty. Na burze mají skončit firmy podnikající s kryptoměnami

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Bitcoin
Bitcoin
Bitcoin
Bitcoin
5
Fotogalerie

Společnostem zabývajícím se těžbou nebo správou kryptoměn nastanou v Izraeli horší časy. Místní finanční regulátor (ISA) totiž plánuje omezení fungování takových firem na burze v Tel Avivu. 

Zástupci ISA chtějí na omezení kryptoměn začít pracovat již příští týden. „Pokud bude chtít na burzu vstoupit firma, která má jako hlavní část podnikání kryptoměny, nepřijmeme ji. Pokud je už nyní obchodována, činnost bude pozastavena,“ uvedl na konferenci Shmuel Hauser z ISA. Nejmenoval ale žádné konkrétní společnosti, kterých by se měly kroky dotýkat.

Již začátkem prosince přitom regulátoři upozornili, že výsledky obchodování podobných firem nebudou zanášet do indexu burzy.

Agentura Reuters upozorňuje hned na dvě společnosti, jež jsou součástí telavivské burzy. První z nich je firma Blockchain Mining. Ta se v minulosti zabývala těžbou cenných kovů, nyní přesunula své pole působnosti k získávání virtuální měny. Právě na tento přerod v minulých měsících reagovala cena jejích akcií, která vzrostla o tisíce procent.

Podobné zhodnocení na burze v Tel Avivu zažila také společnost Fantasy Networks, jež vyvíjí technologie související s virtuálními měnami. „Tyto restrikce mohou ohrozit investice do naší firmy,“ reagovali na rozhodnutí regulátora zástupci Fantasy Networks.

Pravděpodobně nejznámější virtuální měnou je v současnosti bitcoin, který zažil v první polovině prosince prudký růst. Pod hranicí 20 tisíc dolarů však hodnota začala stagnovat a poté klesla, což ovlivnilo i zbytek trhu virtuálních měn.