Izraelci a Palestinci příměří dodržují, Izraelci jednají v Egyptě

V Izraeli a v Pásmu Gazy znovu utichly zbraně, příměří má trvat tři dny

V Izraeli a v Pásmu Gazy znovu utichly zbraně, příměří má trvat tři dny

Nové třídenní příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas, které začalo platit o půlnoci, obě strany dodržují. Izraelská delegace v reakci na klid zbraní znovu odcestovala do Egypta, kde probíhají nepřímá vyjednávání mezi znepřátelenými stranami. Ulice měst v Pásmu Gazy od rána zaplnily davy lidí.

Začátku příměří předcházela intenzivní raketová palba z Pásma Gazy na území židovského státu. Jak uvedla v neděli večer izraelská armáda, palestinské hnutí Hamas vypálilo od 8. července na Izrael 3488 raket.

Palestinci využili klidu zbraní a vyrazili zejména na nákupy, ale i vyzvednout si peníze. Před bankomaty se údajně tvořily dlouhé fronty. Třídenní příměří platilo v Pásmu Gazy i od minulého úterý. Vypršelo v pátek ráno a Palestinci ho odmítli prodloužit s tím, že Izrael nechce přijmout jejich požadavky, jako je příslib ukončení blokády Gazy, propuštění vězňů a otevření hraničních přechodů. Hlavním izraelským požadavkem je odzbrojení Hamasu a demilitarizace Pásma Gazy.

Již chvíli před vypršením tohoto příměří palestinští radikálové odpálili na území židovského státu první rakety. Izrael zareagoval obnovením leteckých úderů na Pásmo Gazy. V neděli večer ale obě strany přistoupily na nový egyptský návrh na 72hodinové příměří.

Přes 1900 mrtvých Palestinců

Nejnovější konflikt, který začal 8. července, si vyžádal přes 1900 mrtvých Palestinců. Izrael má skoro 70 obětí, většinu z nich tvoří vojáci. Situace je čím dál tím napjatější i na Západním břehu Jordánu. Izraelští vojáci tam dnes zabili údajného palestinského útočníka, po kterém již delší dobu pátrali kvůli tomu, že měl mít na svědomí útoky na Izraelce. Třiadvacetiletý muž údajně na příslušníky bezpečnostních složek začal střílet ze svého domu nedaleko Nábulusu a při přestřelce byl usmrcen. Šest dalších lidí utrpělo zranění.

Konflikt mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas se vyostřil po únosu a vraždě tří izraelských mladíků na Západním břehu Jordánu v polovině června a následném zabití palestinského chlapce v Jeruzalémě. Izraelci obvinili z únosu chlapců radikály z hnutí Hamas a začali Palestince ve velkém zatýkat. Hamas a další radikální skupiny zareagovaly odpalování raket z Gazy.

Zahraniční tisk: Gaza je v troskách. Co z nich vzejde?