Izraelská vláda plánuje další osady na Západním břehu

Přípravy na návštěvu Baracka Obamy v Izraeli.

Přípravy na návštěvu Baracka Obamy v Izraeli. Zdroj: ctk

Od nové izraelské vlády Benjamina Netanjahua se nedá čekat velký pokrok v mírových jednáních s Palestinci. Oznámila, že bude pokračovat ve výstavbě osad na Západním břehu Jordánu. „V Judeji a Samaří budeme stavět víceméně stejně jako dosud. Nevidím důvod, proč by se to mělo měnit,“ podotkl ministr bydlení Uri Ariel z koaliční strany Židovský domov, hájící zájmy osadníků.

Jeho prohlášení těsně předchází návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy, který Izrael opakovaně vyzval k zastavení osidlování palestinských území. Netanjahu sice uvedl, že Izrael bude připraven na historický kompromis, který navždy ukončí konflikt s Palestinci, podobné sliby ale od něj zazněly i v minulosti. Premiér navíc dobře ví, že bez zastavení budování osad jsou jakákoli mírová jednání prakticky vyloučená.

Dá se očekávat, že kromě palestinské otázky bude Obama v Izraeli jednat také o hrozbě z Íránu. Netanjahu včera podotkl, že se Teheránu nesmí povolit překročení červené linie při výrobě jaderné zbraně. Tohoto stadia by přitom podle něj mohl dosáhnout už na jaře nebo v létě. Šéf Bílého domu mluví o delší lhůtě.

Vytvoření izraelské koalice trvalo šest týdnů. Její starý základ tvoří aliance Netanjahuova Likudu a strany Izrael je náš domov. Připojil se k nim poměrně radikální Židovský domov a překvapení voleb, centristické uskupení Budoucnost existuje. Součástí kabinetu bude ještě Hnutí někdejší ministryně zahraničí Cipi Livniové.