Izraelské nálety na Gazu si dle Palestinců vyžádaly 75 mrtvých

Boje v Pásmu Gazy

Boje v Pásmu Gazy Zdroj: ctk

Izraelské nálety proti cílům radikálního palestinského hnutí Hamas v Pásmu Gazy si za poslední tři dny vyžádaly 75 mrtvých a přes 400 zraněných. Podle listu Haaretz izraelský soud ve středu nařídil propuštění tří ze šesti podezřelých z únosu a vraždy palestinského chlapce Muhammada abú Chudajra. Údajně byli součástí skupiny, která akci provedla, přímo se jí ale nezúčastnili.

Zbylí tři podezřelí se k vraždě šestnáctiletého Palestince již dříve přiznali. Podle listu Haaretz se jedná o třicetiletého muže a dva nezletilé chlapce. Chudajr byl unesen minulou středu ve východním Jeruzalémě a podle výsledků pitvy byl upálen zaživa. Za hlavní motiv vraždy policie nadále považuje pomstu za předchozí smrt tří izraelských studentů.

Při jednom z nočních náletů na Pásmo Gazy dnes údajně zahynulo sedm civilistů včetně pěti dětí, což je během nynější izraelské ofenzivy dosud nejvyšší bilance v rámci jediného útoku.

Boje v Pásmu GazyBoje v Pásmu Gazy | ctk

Palestinské ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že zhruba dvě třetiny všech obětí náletů tvoří civilisté. Sedm civilistů prý zahynulo na jihu Pásma Gazy ve městě Chán Júnis, kde podle svědků bomby zasáhly dva domy. Dalších 16 lidí utrpělo zranění.

Pozemní operace ve hře

Izrael nálety reaguje na pokračující palestinské ostřelování. Vláda židovského státu tvrdí, že radikálové odpálili přes 250 střel. Dnes ráno zachytil protiraketový systém Iron Dome pět střel nad Tel Avivem. Ostřelování si dosud nevyžádalo žádná vážná zranění, v jižních oblastech země ale ochromilo život.

Izraelský premiér Netanjahu v pondělí naznačil, že Izrael by mohl sáhnout k pozemní operaci. Vláda již schválila . Podle armádního mluvčího Petera Lernera jich polovina již nastoupila do služby. Zdůraznil ale opět, že pozemní ofenziva je „poslední možností“. O situaci v zemi bude dnes jednat Rada bezpečnosti OSN.