Izraelský voják Šalit je na svobodě

Gilad Shalit

Gilad Shalit Zdroj: Reuters

Izraelci i Palestinci oslavovali naplnění dohody mezi židovským státem a Hamasem o osvobození vojáka Gilada Šalita. Palestinci se radovali z toho, že se na svobodě ocitla téměř polovina z více než tisícovky vězňů, které Izrael slíbil propustit. Většina Izraelců zase věří, že návrat Šalita má smysl i přes nepoměr směny a bezpečnostní rizika, které dohoda obnáší.

Šalit byl ráno odvezen z Gazy do Egypta. Pak ho helikoptéra přepravila do Izraele na základnu Tel Nof, kde se setkal s rodinou. Na palestinská území se naopak vydaly konvoje s 477 Palestinci, 550 dalších se má na svobodu dostat ještě letos.

„Jakožto budoucí voják přisuzuji dohodě velkou váhu. Zlepšuje pocit bezpečí vojáků. Vědí, že nehledě na to, co se stane, stát udělá vše pro to, aby je dostal zpět domů,“ napsal na izraelský server ynetnews.com osmnáctiletý mladík. Podpora výměny ale není bezvýhradná. Například bývalý šéf Mossadu Meir Dagan ji označil za vážnou chybu. Připomněl případ z minulosti, kdy Palestinci po propuštění zabili desítky Izraelců.

V Gaze očekávalo příjezd propuštěných 200 tisíc Palestinců, ani oni ale nebyli spokojeni úplně. Jeden muž řekl BBC, že je „velice šťastný“, protože se po 30 letech vrací jeho bratranec. Na druhou stranu je prý „velice rozčílený“, jelikož bude žít v Gaze, která je stále pod izraelskou blokádou. „Dostanou se z jednoho vězení do druhého,“ podotkl.

Sarí Makdisi z University of California zase tvrdí, že kvůlu zátahům na Západním břehu Jordánu není dohoda zdaleka tak výhodná, jak se na první pohled zdá. „Během těchto nájezdů sbírají vězně po vězni, takže průměrně za měsíc zajmou 300 až 400 vězňů, které drží v rozporu s mezinárodním právem,“ řekl Al-Džazíře.

Čtyři z pěti Izraelců jsou pro

Podle průzkumu listu Jediot Achronot 79 procent Izraelců s výměnou souhlasí. Pro se vyslovilo 74 procent mužů, proti 19 procent. Podmínky návratu Šalita schválilo 86 procent žen, proti bylo pět procent. Sonda také zjišťovala, zda se Izraelci po propuštění palestinských vězňů budou bát o svou bezpečnost. Padesát procent připustilo, že ano, 48 procent spoléhá na izraelské bezpečnostní síly.