Jamie Oliver se bojí brexitu, zavírá šest restaurací ve Spojeném království

Svérázný mistr kuchař Jamie v akci

Svérázný mistr kuchař Jamie v akci Zdroj: Profimedia.cz

Šéfkuchař Jamie Oliver už není ten roztomilý kuchtík s blond rozcuchanými vlasy, jak si ho pamatujeme z televize
Jamie Oliver
Jamie Oliver oslavil tento týden 40. narozeniny
Jamie Oliver slaví své velké vítězství!
JAMIE OLIVER: etalon žánru moderní kuchařské show
8
Fotogalerie

Populární kuchař a podnikatel Jamie Oliver se rozhodl reagovat na vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Jednačtyřicetiletý Brit známý také z českých televizních obrazovek se rozhodl uzavřít šest restaurací zaměřených na italskou gastronomii.

Jako hlavní důvod uvádí Oliver tlaky a nejistotu spojenou s brexitem, což podle kuchařových slov ovlivnilo návštěvnost jeho podniků, které se od loňského června potýkají s nižším zájmem. Ukončení provozu se týká poboček v Aberdeenu, Exeteru, Cheltenhamu, Richmondu, Tunbridge Wells and Ludgate Hillu.  

„Podnikání v restauračním odvětví je velmi složité, po brexitu je však situace ještě těžší. Abychom pokryli náklady, musí naše podniky prodat aspoň tři tisíce jídel týdně, v jiném případě musíme kvůli vysokým nákladům sáhnout k podobným opatřením,“ uvedl pro The Guardian Simon Blagden, ředitel společnosti Jamie Oliver Restaurant Group.

Restaurace, kterých se chystané ukončení provozu týká, zaměstnávají přibližně 120 zaměstnanců, kterým však vedení společnosti přislíbilo najít nové zaměstnání. Na celkovém obratu řetězce se podílejí přibližně pětiprocentním dílem.

Zatímco v domovské Velké Británii tak Oliver provoz svých podniků utlumuje, na mezinárodním poli se snaží o co největší rozšíření své sítě. Mimo Spojené království se tak chystá nově otevřít 22 svých italských restaurací, během letošního října zároveň Oliverova společnost zpět odkoupila svůj australský byznys od franšízantů.

V současnosti Oliver ve Velké Británii provozuje 42 italských, mimo království má dalších 36 podniků. V roce 2015 dosáhla Oliverova společnost zisku před zdaněním ve výši 10,2 milionu liber (322 milionu korun).

Celkové jmění Jamieho Olivera se v roce 2014 pohybovalo kolem 7,5 miliardy korun. To kromě provozováním restaurací a účinkováním v televizi nabyl také publikováním vlastních kuchařek, jejichž prodeje se pohybují v desítkách milionů kusů.

Více o brexitu si přečtěte ZDE