Jednání drhne: vydírání Řecka věřiteli dosahuje vrcholu, zní ze Syrizy

Řecký penzista drží vlajku s portrétem Che Guevary na demonstraci proti škrtům

Řecký penzista drží vlajku s portrétem Che Guevary na demonstraci proti škrtům Zdroj: ctk

Za vydírání označil vysoký představitel řecké vládní levicové strany Syriza nové návrhy mezinárodních věřitelů na řešení řecké dluhové krize. Jednání mezi Aténami a věřiteli o podmínkách dalších peněz pro Řecko budou po bezvýsledných středečních diskuzích dnes pokračovat. Nejnovější vyjádření z Řecka podle agentury Reuters poukazuje na to, že hluboké rozpory mezi oběma stranami nemizí.

„Požadavek věřitelů vrátit na stůl devastační opatření ukazuje, že vydírání Řecka dosahuje vrcholu,“ uvedl v řecké televizi Mega TV parlamentní mluvčí levicové Syrizy Nikos Filis. Řekové podle něj trvají na svém požadavku, aby součástí dohody bylo zmírnění řecké dluhové zátěže.

V podobném duchu se vyjádřil rovněž řecký ministr práce Panos Skurletis. „Dohoda nemůže být bez zásadní zmínky a konkrétních kroků v otázce dluhu,“ řekl podle Reuters Skurletis v rozhovoru s veřejnoprávní vysílací stanicí ERT.

Mezinárodní věřitelé Řecka ve středu odmítli část řeckých návrhů na řešení řecké dluhové krize, protože by podle nich vedly k další recesi ekonomiky. Věřitelé jsou přesvědčeni, že Atény mají hlavně snižovat výdaje, ale řecká vláda podle svých návrhů chce rozpočet vylepšit především vyšším zdaněním a efektivnějším výběrem daní.

Zadlužená země se snaží získat již dříve dohodnutou zahraniční finanční pomoc, aby mohla příští týden uhradit dlužnou splátku MMF. Řecku jinak hrozí platební neschopnost a možná i odchod z eurozóny.

Dohoda s věřiteli přinese Řecku peníze, ale i další strádání, píše The Guardian