Jednotky mezinárodní aliance v Sýrii a Iráku zabily už přes 45 tisíc bojovníků IS

Islámský stát

Islámský stát Zdroj: reuters

Islámský stát krvácí. Jednotky mezinárodních sil mu jen v Sýrii a Iráku od zahájení leteckých úderů zabily už 45 tisíc bojovníků. Vojenská kampaň trvá již dva roky. Podle agentury AFP to prohlásil velitel aliančních sil americký generál Sean MacFarland.

„Odhadujeme, že za posledních 11 měsíců jsme zabili kolem 25 tisíc bojovníků nepřítele. Jestliže k tomu přidáme 20 tisíc mrtvých, které jsme odhadem zabili předtím, pak je to o 45 tisíc nepřátel méně na bitevním poli,“ prohlásil generálporučík na tiskové konferenci.

MacFarland odhaduje, že IS nyní disponuje 15 až 30 tisíci muži ve zbrani. Je přitom přesvědčen, že pro džihádisty je čím dál tím obtížnější doplňovat své řady a nahrazovat bojovníky zabité v boji.

„Počet bojovníků na frontě se snižuje. Neklesá však jen kvantita, nýbrž i kvalita. Zaznamenali jsme, že operují mnohem méně účinným způsobem, než tomu bylo dřív. proto jsou pro nás také mnohem snadnějším cílem,“ konstatoval generál, který odpovídal na otázky kladené novináři v Pentagonu ve Washingtonu v přímém přenosu z Bagdádu.